Haberler

İstanbul yeniden yapılanıyor

Tarih: 18 Mayıs 2006 Kaynak: Tercüman
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye'deki görüntü kirliliği, kaçak, depreme dayanıksız ve kötü yapılaşmadan herkesin mustarip olduğunu vurgularken, bunun önüne geçmek amacıyla Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı hazırladıklarını bildirdi. Özak, taslağın son halini aldığını ve önümüzdeki günlerde Başbakanlık'a sunulacağını söyledi.Vatandaşları daha güvenli, daha sosyal donatısı, yeşilliği olan alanlarda oturtmayı istediklerini ifade eden Özak, bu kapsamda çalışmanın ister küçük ölçekli, ister büyük ölçekli olsun tüm belediyeleri ilgilendirdiğini anlattı.

5 bin gece kondu
Taslağa ilişkin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte çalıştığını hatırlatan Özak, Kentsel Dönüşüm konusunda özellikle İstanbul'un çok istekli olduğuna dikkati çekti. Kentsel dönüşümün İstanbul'da Zeytinburnu'ndan başlayacağını bildiren Özak, Ankara Pursaklar'daki çalışmaların da çok başarılı olduğunu, 5 bin gecekondu sahibiyle anlaşma yapıldığını kaydetti. Bakan Özak, 'Finansman modelleri yap-sat grupları, gayrimenkula yatırım yapan gruplar tarafından yapılabilir o yerde bir rant oluşturulabilir, belediye o rantı alabilir veya dünya çapında gayrimenkul yatırım kurulları bu dönüşümü yapabilir' dedi.

Dubaililer Tarlabaşı'na talip
Beyoğlu'ndaki Tarlabaşı, İstanbul'da gayrimenkul sektörü yatırımcılarının yeni gözde bölgesi olma yolunda. Tarihi semtlerin yenilenmesine ilişkin çıkarılan yeni yasayla 'yenileme alanı' ilan edilen Tarlabaşı'nda tarihi binaların yenilenip kültürel ve turistik mekanlara dönüştürülmesi projesi, yatırımcıların büyük ilgisini çekti. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı'nda geçen yüzyıl başlarında yapılan binaların o zamanın koşullarına uygun olduğunu ama kullanım alanı küçük, otoparkı ve benzeri modern özellikleri olmayan bu binaların artık çağın ihtiyaçlarına cevap veremediğini anlattı.

İki toplantı yapıldı
Yeni yürürlüğe giren 5366 sayılı yasayla birlikte İstanbul'daki bazı diğer semtlerle birlikte Tarlabaşı'nın da yenileme alanı ilan edildiğini hatırlatan Demircan, şunları söyledi: 'Biz ilk startı verdiğimiz adanın malikleriyle de iki toplantı yaptık. Bazıları (ama paramız yok) dediler. Onu da aşmak mümkün. Çünkü toptan işlem yapılacak kapsamdaki bina için yatırımcı orayı arsa kabul edip kat karşılığı teklif de veriyor. Şu an burasıyla yatırımcı gruplar ilgilenmeye başladılar. Dubai'den de diğer yerlerden de Türkler'le ortak yabancı yatırımcı gruplar var. Beyoğlu'nun bir konsepti var. Burası da o konsepte uygun olacak.'
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.