Haberler

Beyoğlu'na yerli malı granit

Tarih: 20 Mayıs 2006 Kaynak: Akşam
Yılan hikayesine dönen İstiklal Caddesi'ndeki çalışmalarda inşaat makineleri yeniden ortalığı toza, dumana boğuyor. Çalışmalarda bu kez Türk malı granitler kullanılıyor. Başkan Topbaş'ın müteahhit firmanın taşları bedel almadan yenileriyle değiştireceğin tahhüdü verdiğini söylemesinden yaklaşık 2 ay sonra başlayan çalışmalarda önce Galatasaray Lisesi önündeki taşlar değiştiriliyor. Çin malı granitlerin kaldırıldığı çalışmalarda yapımcı firma çalışma alanlarını reklam panolarıyla donattı. Panolarda, inşaat çalışmasında kullanılan taşların Türk malı granit olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 50 metrekarelik bir alana döşenen granitlerin üzerinde 20'ye yakın reklam panosu yer alıyor. Caddeden geçen vatandaşlar ise barikatların arasından geçerek bir an önce toz bulutundan çıkmaya çalışıyorlar.

Yerli Granit Ocağı
İstiklal Caddesi'ndeki Çin malı granitlerin döşendikten kısa süre sonra 'arıza vermesiyle' başlayan 'kalitesiz Çin graniti tartışması' sektörü birbirine düşürdü. Silkar Madencilik, Granitaş ve Doğa Madencilik, 'Çin Halk Cumhuriyeti menşeli granitlerin Türkiye'ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli üretime zarar verdiği' iddiasıyla, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurdu. Müsteşarlık ilk incelemeden sonra 'yerli üretimin darbe yediğini düşünerek', Karşı Damping Soruşturması açmayı kararlaştırdı. Kamuoyunun kalitesiz Çin granitini tartışmasına neden olan 'İstiklal Caddesi' olayı bu işin müteahhidi Gürsoy İnşaat'a yerli granit ocağı açtırdı.

Gürsoy İnşaat'ın ortaklarından Abdurrahman Gürsoy, 'Malum, İstiklal Caddesi'ne koyduğumuz granitler hata verdi. Biz de Sayın Topbaş'ın da emriyle durumu düzeltiyoruz. Ezine'de ocak yatırımı yaptık bir de fabrika kurduk. Şu anda yerli graniti çıkarıp işliyoruz.' dedi.

Tartışma Yaratmıştı
İstiklal Caddesi'ndeki aylar süren yol düzenleme çalışmasında ortaya çıkan manzara, başta İstiklal Caddesi esnafı olmak üzere birçok çevreden tepki toplamıştı. Aylar süren inşaat sonrası özensiz döşenen ve kötü görüntü oluşturan granit taşların büyük kısmı yolun yapımı biter bitmez kırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Baykanı Kadir Topbaş 'İşçiliği beğenmedim. Taşlar tamemen kaldırılacak ve yerine yerli granit kullanılacak' dedi. Caddeyi vatandaşlar da beğenmedi. İstiklal Caddesi'nin yeniden düzenlenmesi işinin ihalesini Gür Yapı İnşaat A.Ş. firması 4 milyon 650 bin YTL artı KDV'ye almıştı. Başkan Topbaş, müeaahhide 'Bana beğendirene kadar çalışacaksınız' demişti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.