Haberler

Unakıtan bu manşete dava açamaz

Tarih: 22 Mayıs 2006 Kaynak: Tercüman

Bakan'ın 'Tercüman'a dava açtım' dediği tarihten 9 gün önce Koruma Kurulu üç villaya 'onay' verdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çamlıca'daki iki villasını yıktığı alana üç villa yapabilmek için 3 No'lu Koruma Kurulu'ndan oy çokluğu ile onay aldı. Oy çokluğunu sağlayan üyeler ise Büyükşehir ve Üsküdar Belediyesi'nin kuruldaki üyeleri oldu.

Kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul eden villalar ile ilgili karar 3 Mayıs 2006'da uzun tartışmalar sonucunda onaylandı. Böylece 3 villa projesi, 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 9 kişilik üyeleri, yaptığı oylamada 4'e 5 oy çokluğu ile geçti. Tercümanın ortaya çıkardığı izin kararı, kurul tarafından bugüne kadar dört kez red yiyen villalara Doç. Dr. Can Binan (Başkan), Doç. Dr. Fulya Erus, Doç. Dr. Gülşen Özaydın ve Dr. Lütfi Yazıcıoğlu şerh koyarak 'hayır' dedi. Doç. Dr. Nuri Yaşar, Yusuf Aydın, Murat Ufuk, Semih Ay (İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Projeler Daire Başkanı) ve Metin Yıldırımlı, (Üsküdar Belediyesi temsilcisi) 'evet' dediler. Kurul gündemine gelen ve üyelerin uzun tartışmaları sonucunda onay alan villaların inşaatı Üsküdar Belediyesi'nin vereceği ruhsatla başlayacak.

Koruma Kurulları'nda Kültür Bakanlığı kontenjanı 5, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'ün ise 2 üyesi bulunuyor. Ancak bu sayı Büyükşehir Belediyesi ve ilgili İlçe Belediyesi'nin 1'er temsilcisiyle 9'a çıkıyor. Maliye Bakanı Unakıtan, 1'i kaçak 2 villasını yıktıktan hemen sonra Üsküdar Belediyesi'ne müracaat ederek Küçük ve Büyük Çamlıca'nın planlarının yüzde 6'dan 15'e çıkarılmasının ardından 3 villa projesini verdi. Her biri 110 metrekare inşaat tabanına oturan ve iki katlı olan villaların projelerinden bodrum katlar çıkarıldı.

Kurul 2 ayda karar verdi
Unakıtan'ın tartışmalı villa projesi 27 Şubat 2006 tarihinde Üsküdar Belediyesi tarafından 3 Numaralı Koruma Kurulu'na gönderildi. Kurul, Belediye'nin gönderdiği projeleri 'peyzaj ve çevre düzenlemesi eksik' diye ilçe belediyesinden görüş sordu. Koruma Kurulu, aradan yaklaşık iki ay sonra, 3 Mayıs'ta yaptığı toplantıda 4'e karşı 5 oyla projeye onay verdi. Maliye Bakanı Unakıtan, villa ile ilgili sorular üzerine, 'Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı planlar Büyükşehir'den geçerse oğlum ile kızımın evi kaçak olmaktan çıkar' diyordu. Çamlıca planlarının, onaylanmasından sonra ilçe belediyesine başvuran Unakıtan 3 Mart 2006'da villalar için yıkım kararı aldırdı. İki gün içinde yıkılan 1'i kaçak 2 villanın yerine yeni projelerle birlikte 3 villa yapılacak.

Gazetemize dava açmıştı
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 21 Nisan 2006'da arkadaşımız Erhan Öztürk imzasıyla yayınlanan 'Villalara jet onay' başlıklı haberin 'doğru olmadığını' belirterek 12 Mayıs 2006'da gazetemiz aleyhine 50 bin YTL'lik dava açtığını bildirmişti. Çamlıca'daki biri kaçak iki villasını yıkan, imar planlarının değişmesinden sonra aynı alana 3 yeni villa proje yapan hazırlattıran Unakıtan, daha önce dört defa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu'ndan ret cevabı almıştı. Unakıtan'ın sonunda 3 Mayıs 2006'da izin aldığı ortaya çıktı. 9 üyeli kurulda 4 karşı oya karşı 5 oyla izin alan Unakıtan'ın 'Projemlerim onaylanmadı' diyerek açtığı dava, onay aldıktan 9 gün sonra ajanslarda haber olarak yayınlandı. Unakıtan Üsküdar Belediyesi'nden alacağı izinle inşaatına her an başlayabilir.

Gündemdeki Koruma Kurulu
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kaçak villalarının bulunduğu Küçük ve Büyük Çamlıca planlarındaki değişiklikle birlikte gündeme gelen 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu''nda diğer kurullara nazaran zaman zaman görev değişiklikleri de yapıldı. Planlara itiraz ettikleri gerekçesiyle görev yerleri değiştirilerek 6 No'lu Kurula atanan Mehmet Cevahir Türk ile Ahmet Turgut'un yerine Kültür Bakanlığı kontenjanından yerlerine üç ay önce Doç. Dr. Fulya Erus (Sanat Tarihçi), Hidayet Uysal (Şehir Plancısı) atanmıştı. Bayındırlık Bakanlığı, Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Daire Başkanı Hidayet Uysal nisan ayı sonu itibariyle 3 No'lu Kurul'daki görevinden ayrıldı. Yerine ise Çanakkale'den Murat Ufuk Kara atandı. Çanakkale'den her hafta İstanbul'a gelip toplantılara katılan yeni üye Ufuk, Unakıtan'ın villalarına 'evet' veren üyelerden birisi. Ocak ayı sonunda kurula atanan ve üç ay sonra ayrılan Uysal, Unakıtan'ın projesine, 'İlçenin 1/binlik planları yapılsın daha sonra projeleri ele alalım' diye itiraz etti. Kurul önüne getirilen projelerde yerleşim açısından bazı sorunların bulunduğunu söyleyen bir üye ise, Hidayet Uysal'ın dönüşüm planlarının uygulanması yönünde ısrarla görüş bildirdiğini belirterek 'Projeye plan açısından itiraz etti. Ancak olumlu görüş belirttiği anlar da oldu' dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.