Haberler

Çatısı Dans Eden Tiyatro

Tarih: 22 Mayıs 2006 Kaynak: Domus Çeviren: Derya Karadağ

   

“Tüm dünya bir sahne, tüm kadın ve erkekler ise yalnızca oyunculardır.” demiş Shakespeare, en sevdiği tiyatrosu Globe’un sahnesinde.  Theo Crosby, 1982 yılında yeniden inşa edilen Globe Tiyatrosu’nun daireselliği ve gökyüzüne açılıp rüzgar ve yağmurun seyircilerin arasına karışmasını sağlayan tasarımı ile tamamen aynı kalması konusunda inatçıydı. Bunun nedeni, İngilizler, tiyatro ve yağmur arasındaki sıkı bağ olduğu kadar, doğanın sahne tasarımının, arka plandaki gürültülerin ise ses efektlerinin bir parçası olmasıydı.

Her yaz Shakespeare festivallerine eksilmeyen yoğun ilginin olduğu bir ülkede, terk edilmiş kamuya açık alanların canlandırılması için açık hava tiyatrolarının tasarlanması kaçınılmazdır. Buna örnek olarak, Brady Mallalieu Mimarlık’ın Hayes’ta yer alan Barra Park Açık Hava Tiyatrosu’nu gösterilebilir. Orjinal yapı 1951 yılında inşa edilmiş fakat daha sonraları tahrip edilmiş. Yerel halk, tiyatronun eski haline dönüştürülmesi için para yardımında bulunarak, holiganların yapıya bir daha zarar vermelerinin önlenmesi için taş ve çelik gibi sağlam malzemeler kullanılmasını teşvik etti.

   

Yapının fiziksel olarak hafifletilmesi için, çatının biçimi ve tasarımı ile seçilen materyallerin yumuşatılmasına çalışıldı. Çatı, hareketli ve eğimli yapısı ile sanki dans ediyor. Malzemelerin ağır doğası ve görünüşlerindeki hafiflik arasındaki tezat, yüzeylerin renkleri ile birleşince, küçük tiyatro yapısı, mimarın da ortaya çıkarmak istediği gibi, “özet ve esrarengiz hisler” uyandıran bir heykel gibi görünüyor.

Barra Park Açık Hava Tiyatrosu, profesyonel gösterilerin düzenlenebileceği şekilde tasarlandı. Ek bir yapıda, giyinme odaları, bilet satış gişeleri ve tuvaletler yer alıyor.

Brady Mallalieu, 1987 yılında Angela Brady ve Robin Mallalieu tarafından kuruldu. 1987 yılında, “Dublin: Modern Mimarlığın Kılavuzu” isimli mimarlık rehberini çıkarmışlardı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.