Haberler

Çöp Siyaseti

Tarih: 21 Mayıs 2006 Kaynak: Milliyet
Karadeniz'in tümünde belediyeler arasında süren çöp depolama alanı tartışması, Ordu'da ilginç bir boyut kazandı. Çevre ve Orman Bakanlığı, Ordu'daki 19 belediyeden hiçbirinin kendi arazisi üzerinde kurdurmak istemediği çöp tesisi için, sahildeki merkez hariç, DSP yönetimindeki tek ilçe belediyesi olan Gürgentepe'ye ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) olumlu raporu verdi. Ordu'da 1970'li yıllardan beri Melet Havzası yanına günlük ortalama 120 ton çöp depolanıyor. Önceleri 18 ayrı bölgede depolama yeri belirlenen ilde belediyenin olumlu ÇED alamaması ve yörede yaşayan halkın tepkisi nedeniyle bir türlü çalışma yapılamamıştı. ÇED toplantısı yapılmadan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından karar verildiğini iddia eden Gürgentepe Belediye Başkanı Selim Ölmez, şunları söyledi:

"AKP'liler kurtuldu"
"Başlangıçta çöp tesisi için dört ayrı belediye belirlenmişti. Ulubey ve Çamaş belediye başkanları AKP'li olduğu için tartışmaya bile gerek kalmadan çöp tesisinden kurtuldu. Daha sonra Gölköy'ün DYP yönetimindeki Damarlı beldesinde çöp tesisi yapılmasına karar verildi. Ancak daha sonra Gürgentepe'ye kaydırıldı. Vatandaş bilgilendirilmeden alınan bu karara itiraz ettik. Yoksa beldelerle birlikte 72 belediyenin çöpü bu alana dökülecek."

Kararın siyasi olduğunu iddia eden Ölmez, "Direkli sapağı mevkiinde belirlenen çöp sahasının Gürgentepe'ye mesafesi bir kilometre, yüz metre ilerisinde konutlar var. DSİ Bölge Müdürlüğü'nün tespit ettiği beş ayrı su kaynağı var. Beş mahalle suyunu o bölgeden alıyor. Belediyemiz de içme suyunu dereden sağlıyor" diye konuştu.
DSP'li Ordu Merkez Belediyesi, proje hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Çevre ve Orman Bakanlığı üç ayrı yer belirlemişti. Önce Damarlı beldesi uygun görülmüştü, ancak ÇED raporu onaylanamadığı için aynı bakanlık elemanlarının yaptığı incelemeyle Gürgentepe belirlendi."

Ordu il merkezine 28 kilometre mesafede bulunan AKP yönetimindeki Ulubey Belediye Başkanı Akif Atlı da olayın siyasi olmadığını, şebeke sularına yakın olduğu için beldesinde kurulması planlanan çöp tesisinden vazgeçildiğini savundu.
Camaş Belediye Başkanı AKP'li Mahmut Ayparçası da kararın siyasi olmadığını söyledi.

18 ilçe belediyesi
Merkez Belediye hariç Ordu'da 18 ilçe belediyesi bulunuyor. Belediyelerin 11'i AKP, 2'si CHP, 2'si DSP, 2'si MHP, biri ANAP ve biri de Bağımsız belediye başkanı tarafından yönetiliyor. Ordu'da 7 milletvekilinin de ikisi CHP'li. AKP'li milletvekilleri arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler ve AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa da var.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.