Haberler

Doğa tarihi tarih oldu!

Tarih: 24 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Tarık Işık
Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'ne (MTA) ait 'Tabiat Tarihi Müzesi' yıkılma tehlikesi yaşıyor. Bir yıl önce kapılarını ziyaretçilere kapatan müzenin çatısından sular akıyor, zeminde de kaymalar var. MTA'ya göre 'inşaat malzemesinden çalındığı için' bina tehlikede.

MTA Genel Müdürlüğü binasında bulunan müzenin, çağdaş bir yapıya kavuşturulması için 1998'de ihale açıldı. 1 trilyon 35 milyar lira keşif bedel biçilen bina için, yüzde 42, yüzde 16 ve yüzde 15 oranlarında üç kez maliyet artışı yapıldı. Müze, 2003'te yeni binasına taşındı. 29 Ekim 2004'te ise Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından resmi açılışı yapıldı.

Raporlar doğruladı
Ancak bugünkü değerle yaklaşık 30 milyon YTL'ye mal olan müzede açılıştan önce tavanda akıntılar başladı. Resmi açılıştan sadece bir ay sonra yeniden tavanda akıntılar ve duvarlarda çatlaklar oluştu. MTA'nın yeni Genel Müdürü Mehmet Üzer'in talimatıyla müzedeki sorunların tespiti için çalışma başlatılmasıyla acı tablo gün yüzüne çıktı. MTA ve ODTÜ' nün hazırladığı raporlara göre yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan bina kuzeybatı yönüne doğru kayıyor. İnşaatı yapan Kur İnşaat firmasıyla, eski MTA genel müdürleri Cengiz Atak ve Ali Kemal Işıker hakkında soruşturma başlatıldı. Sorumlular, haziran ayında 'usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla' hâkim karşısına çıkacak.
MTA raporuna göre müze inşaatında 13 büyük hata tespit edildi. Bunlardan bazıları şöyle:


İhalede çeşitli usulsüzlükler var. İhale sonrasında yapılan keşif, herhangi bir projeye dayanmıyor.

Tek proje yerine üç ayrı proje hazırlatılmış. 1998 rakamlarına göre 369 milyar lira gereksiz para ödenmiş.

Granit cephe kaplaması için 415 milyar lira maliyete karşılık, 1 trilyon 710 milyar lira ödeme yapılmış.

Temelden alınan örneklere göre, inşaatta vasıfsız beton kullanılmış.

Çatıda akma, zeminlerde çökme, temelde su, duvarlarda ve cephe kaplamalarında yarılmalar var.

İnşaatın kabul tutanağı için 2001'de inceleme yapılmış, eksik ve kusurlu işlemler tespit edilmesine rağmen tutanağa yansımamış ve müteahhide verilmiş.

Binada izolasyon yok.

'Çökme yok'
Binayı yapan Kur İnşaat'ın Genel Koordinatörü Kemal Giray, çökmenin söz konusu olmadığını, çatlakların malzemeden kaynaklandığını ileri sürdü. Giray, şunları söyledi:

"Geçici ve kesin kabul yapıldıktan sonra akıntılar başladı. Akıntıları idare bize yazdı. Biz de müteakip defalar gidermeye çalıştık. Fakat onarımlarda muvaffak olunamadı. Akıntıları lokal tamirlerle kesmek mümkün olmadığı için, bunun tamamını hiçbir bedel talep etmeden bütün terası söküp yeni baştan izalosyan yapmayı önerdik. Fakat idare kabul etmedi.
'Bina çatlıyor, çöküyor' dediler. Olay mahkemelik oldu. Binada oturma söz konusu değil. En ufak bir oturma olsa, dış yapıdaki granitlerin hepsi dökülür. Dış cepheyi makineyle kasıtlı kırmışlar. Görülen çatlaklar gaz beton çatlağı. Bunu gaz beton yetkilileri de doğruladı. Bilirkişi heyetleri ciddi inceleme yapmıyor. MTA'nın kendi zemin etüt raporlarında bile zeminde su olmadığı yazıyor. Kendi iç bünyelerinde bir çekişme var.
Bunu da müze binasına dayandırıyorlar."

Binlerce yılın tanığı
MTA Genel Müdürlüğü, Atatürk'ün talimatıyla 1935'te 'Maden Tetkik Arama Enstitüsü' adıyla kuruldu. 1935'ten 1960'lara kadar Türkiye'nin hemen her bölgesinde gerçekleştirilen, yer bilimlerine ait çalışmalar sırasında toplanan mineral, fosil ve kayaç örnekleri, dolaplar ve camekânlar içinde saklandı. 7 Şubat 1968'de ise Türkiye'nin ilk 'Tabiat Tarihi Müzesi' açıldı. Eski müzenin yetersiz kalması üzerine yaptırılan ve kısa sürede kullanılmaz hale gelen yeni müze binası 10 bin 800 metrekare kullanım alanına sahip. Müze, bodrum, zemin ve üzerindeki üç kattan oluşuyor.

Müzenin giriş katında; plazma ekran, güneş sistemi, dünyanın oluşumu, eğitim alanı, kütüphane, konferans salonu, danışma, satış bölümü, laboratuvar ve arşiv salonları mevcut.

Birinci katta; etobur dinozor Allosaurus, fillerin ilk temsilcilerinden Mastodon, Maraş Fili, güncel bir balina iskeleti, Türkiye florası (bitkileri) ve faunasına (hayvanları) ait bölüm ve omurgalı-omurgasız paleontoloji bölümleri ve doğal mağara modeli yer alıyor. İkinci katta; Mineraloji-Petrografi Bölümü'nde iki bin mine-ral ve kayaç örneği ve süs taşları sergileniyor. Ayrıca 150'yi aşkın örneğin bulunduğu Madencilik Tarihi Bölümü de burada.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.