Haberler

İki Karadenizli'den Bodrum'a dev proje

Tarih: 24 Mayıs 2006 Kaynak: Akşam
Türkiye'nin en büyük gayrimenkul projesini Bodrum-Milas'ta Net Holding ve Ağaoğlu Şirketler Grubu birlikte 8 yılda inşa edecek. İstanbul Yaklaşımı'na dahil Net Holding, dünyanın sayılı turizm projelerinden biri olacak 'Bodrum-Milas Gayrimenkul ve Turizm Geliştirme Projesi'nde', bugüne kadar 2 milyon metrekarelik alan inşa eden Ağaoğlu Şirketler Grubu'nu kendine ortak seçti. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Bodrum-Milas'ta 9.5 milyon metrekare üzerine inşa edilecek projenin 1.7 milyon metrekareden oluşan Monaco'dan 5 kat daha büyük olduğunun altını çizdi. İki etapta 3 milyar dolarlık bir gelir bekledikleri projenin ilk etabının arazi bedeli hariç 500-600 milyon dolarlık bir yatırım maliyetinden oluşacağını söyleyen Ali Ağaoğlu, projenin Bodrum'a alternatif olacağını belirtti.

Satışlar Seneye
Ağaoğlu, 'Bu projede satışların yüzde 90'ını yabancılara yapmaya düşünüyoruz. Satışlar bir sene sonra başlayacak. Çünkü maketten satış yaptığınızda konutların gerçek değerini yansıtamıyorsunuz. Biz de inşaat çalışmalarına en kısa sürede başlayarak müşterilerin önüne altyapısı ve belirli alanların yapımının tamamlanmış olduğu somut bir proje koymak istiyoruz. Maketten satış yapmayacağız' dedi. Bu projenin her aşamasında yabancı şirketlerle işbirliği yapabileceklerini vurgulayan Ali Ağaoğlu, ortaklık için yabancıların sürekli kapılarını çaldığını belirtti. Ağaoğlu yabancı şirketlerle işbirliği konusunda, 'Kimlerle çalışacağımızı belirlemek için bu işi yurtdışında en iyi kim yapıyor onu araştırıyoruz. Bize gelenle değil, kendini yatırım ve pazarlama anlamında kanıtlamış şirketleri seçeceğiz. Özellikle İngilizler, Belçika, Danimarka, İsveç gibi kuzey ülkelerden firmalar işbirliği için olabilir' bilgisini verdi.

30 Bin Kişi Yaşayacak
Türkiye'nin en önemli turizm alanlarından biri olan Muğla-Milas'ın Mandalya Körfezi kıyılarında gerçekleştirilecek proje, toplam 9.5 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi üzerinde hayata geçirilecek. Bodrum'a 25 km; Bodrum-Milas Uluslararası Havaalanı'na 5 km uzaklıkta bulunan projede; oteller, kongre ve sergi salonları, kır evleri, villalar, oyun alanları, golf sahası, spor kulüp ve tesisleriyle eğlence ve alışveriş merkezleri yer alacak. Dünyanın her yerinden kolaylıkla ulaşılabilen proje, 30 binin üzerinde kişiye yılın 12 ayı boyunca kesintisiz ve kapsamlı hizmet verecek. Aktif ve pasif yeşil alanlara geniş yer ayrılan projede, toplam arazinin yüzde 94'ü açık ve yeşil alanlara ayrılacak. Toplam 6 etaptan oluşan projenin, imar planı onaylanmış 4 milyon 750 bin metrekarelik ilk basamağına; Türkiye'de özel mülkiyet üzerine kurulu ilk saha olan 18 delikli golf sahası ile başlanacak.

Ofer İstedi, Vermedik
NET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, Milas'taki arazilerini 18 yıl önce satın alırken, büyük hayallerle yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: '18 yıl önce büyük hayallerle aldığımız araziyi meğer çok erken almışız. Bu iş için partner arıyorduk. Ağaoğlu ile konuştuk, anlaştık ve işin asıl yükü Ağaoğlu'nda' dedi. Tibuk, bu önemli anlaşma öncesinde yabancı şirketlerle de yoğun görüşmeler yaptıkları bilgisini verdi. Tibuk, 'Yabancılar kapımızı çok çaldı. Özellikle İngiliz, İspanyol ve Dubaililer bu bölgeyi bizden satın almak için yoğun çaba gösterdiler. İsrailli işadamı Ofer de dolaylı olarak buraya talip oldu. Ancak onunla görüşmedik bile. Burayı yabancılara çok daha büyük paralara satabilirdik. Ama biz bu bölgede kalıcı olmak istiyoruz. Yerli bir firma ile ortaklık yapıp, sürekli gelir elde edebileceğiz. Hasılat paylaşımından yüzde 19 pay alacağız. Arazi için de 90 milyon dolar ödeyecekler' açıklamasını yaptı.

Borcunu Ödeyecek
Net Holding, 2004 yılında İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde Garanti Bankası liderliğindeki alacaklı bankalarla masaya oturmuş ve anlaşmıştı. Bankalarla Net Grubu arasında 91 milyon dolarlık borç anlaşması imzalandı.

Net Grubu'nun Ağaoğlu ile anlaşması sonrasında 'hasılat iskontosu' olarak alacağı 90 milyon dolarlık peşin parayı öncelikle bankalara olan borçlarında kullanmak istediklerini belirten Tibuk, şunları söyledi: 'Şimdi bankalarla masaya oturacağız. Onlardan erken ödemede ne kadar faiz indirimi yapacaklarını öğreneceğiz. Eğer kabul edeceğimiz bir anlaşmaya varırsak, borcumuzu ödeyeceğiz ve İstanbul Yaklaşımı'ndan çıkacağız. Bu süreç iki-üç hafta içinde sonuçlanır. Olmazsa, borcumuzu vadesinde öderken, elimize geçecek nakitle Kıbrıs'ta yeni yatırımlar yapacağız.'
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.