Haberler

İstanbul'un her yeri plaj olacak

Tarih: 25 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur müjdeyi verdi: İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında 157 noktada yaptığımız deniz suyu ölçümlerine göre 87 noktadan denize girilebilir. Üstelik bu noktaların 55'i deniz temizliği açısından 'mavi bayrak' kriterlerinde.

Çodur, İstanbul'da yaptıkları atıksu kolektörleri, arıtma tesisleri ve dere ıslah çalışmaları sonucunda 234 kilometrelik sahil uzunluğunun 140 kilometresinin tamamen denize girilebilir kriterlere ulaştığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre denize girilebilmesi için, '100 mililitrede fekal koliform oranının (kolibasili) 2 bin'in, fekal streptokok (zararlı bakteriler) oranının da 1000'in altında' olması gerektiğini belirten Çodur, 'mavi bayrak' kriterlerine göre ise fekal koliform oranının 200, fekal streptokok oranının 100'ün altında olması" gerektiğini hatırlattı.

Çodur, şöyle konuştu: "Biz kışın ayda bir, yazın da 15 günde bir bu değerlerin ölçümünü sürekli yapıyoruz. 17 Mayıs 2006 tarihinde Avrupa ve Anadolu yakasında 157 noktada yaptığımız deniz suyu ölçümlerinde 87 nokta denize girilebilir kriterlerde tertemiz, pırıl pırıl çıktı. Adalar, Tuzla, Pendik, Kartal, İdealtepe, Kilyos, Ağva, Büyükçekmece, Kireçburnu,
Anadolu Feneri, Poyraz, Küçüksu, Moda, Caddebostan, Suadiye, Bostancı, Arnavutköy, Bebek ve Kuruçeşme'nin de aralarında olduğu 55 nokta, deniz temizliği açısından 'mavi bayrak kriterlerini' taşıyor. Hedef, önümüzdeki 2.5 yıl içinde bütün sahillerimizi aynı kriterlere ulaştırmak."

İstinye'den iyi haber
Çodur, Küçüksu'yun da, su kalitesi açısından mavi bayrak kriterine geldiğini, bu yaz Küçüksu Plajı'nın hizmete gireceğini söyledi. Geçen yıl İstinye'de yapılan ölçümlerde, fekal koliform oranının 90 milyon, fekal streptokok oranının da 1.5 milyon çıktığını söyleyen Çodur, iki ay önce biten temizleme çalışmaları sonucu buradaki oranların da 2 bin 600 ve 4 bin 500'e indiğini anlattı. Çodur'a göre kısa süre sonra İstinye'den de denize girilebilecek.


Sırada Tarabya var
Denize ulaşan kirlilik önlendiğinde suyun kendini hemen yenilediğini, İstanbul Boğazı'nda akıntı nedeniyle bunun çok daha hızlı olduğunu belirten Çodur, "Mutlulukla görüyoruz ki, herkes bu işe inanmış. Herkes yeni plajlar açabilmenin gayreti içinde. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, hatta özel sektör. Tuzla'da, Antalya'daki gibi özel plaj açan işletmeler var. Bu yıl Tarabya'yı da temizleyeceğiz. Oradaki plaj açık ama, denize girilemediği için sadece güneşleniliyor. Bu yıl orayı da bitirdiğimiz zaman özel plajların sayısı artacak" dedi.


Temiz noktalar
İSKİ'ye göre denize girilebilecek yerler şunlar: Avrupa yakası: Büyükçekmece, Küçükçekmece, Surdibi Topkapı kavşağı, Samatya sur içi, Ahırkapı, Sarayburnu, Karaköy, Salıpazarı, Fındıklı, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumelihisarı, Rumelihisarı İskele, Kireçburnu, Rumeli Kavağı, Altınkum Plaj, Askeri Plaj.

Anadolu yakası: Tuzla Deniz Harp Okulu, Tuzla Ankara Su Sporları, Tuzla Mendirek, Pendik'te dört nokta. Kartal İDO, Maltepe, Küçükyalı, İdealtepe'de iki nokta, Altıntepe, Bostancı İDO Çamaşırcı Deresi, Bostancı Turşucu Deresi, Suadiye'de iki nokta, Caddebostan'da iki nokta, Çiftehavuzlar, Fenerbahçe'de üç nokta, Kalamış Marina, Moda, Kadıköy İnciburnu, Haydarpaşa, Harem, Üsküdar, Kuzguncuk, Nakkaşbaba, Kandilli, Küçüksu, Anadolu Kavağı, Poyraz'da iki nokta, Anadolu Feneri, Kınalıada, Burgazada, Büyükada ve Sedefadası'nda 17 nokta. Ağva Yeşilçay ve Pot Deresi, Kilyos'ta üç nokta, Gümüşdere Plajı, Karaburun Plaj ve Karaburun Dalgakıran, Silivri bölgesinde Güzelce Marina, Kumburgaz. Ölçümlerde Celaliye ve Selimpaşa ile yeni hazırlanan plajı haziranda açılacak olan Florya ve Menekşe, denize girilebilecek kriterlerde çıkmadı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.