Haberler

İstanbul’un 87 Ayrı Noktasında Deniz Keyfi

Tarih: 25 Mayıs 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşlarından İSKİ’nin Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada İstanbul’da yaptıkları atıksu kolektörleri, arıtma tesisleri ve dere ıslah çalışmaları sonucunda 234 kilometrelik sahil uzunluğunun 140 kilometresinin tamamen denize girilebilir kriterlere ulaştığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün denize girebilmesi için öngördüğü kriterin, “100 mililitrede fekal koliform oranının 2000’in, fekal streptokok oranının da 1000'in altında” olarak belirlendiğini, “mavi bayrak kriteri”nde de, fekal koliform oranının 200, fekal streptokok oranının da 100’ün altında olması” şartının getirildiğini hatırlattı. Dursun Ali Çodur, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Biz kışın ayda bir, yazın da 15 günde bir bu değerlerin ölçümünü sürekli yapıyoruz. 17 Mayıs 2006 tarihinde yasa ile yeni görev alanına giren yerler de dahil, Avrupa ve Anadolu yakasında 157 noktada yaptığımız deniz suyu ölçümlerinde 87 nokta denize girilebilir kriterlerde tertemiz, pırıl pırıl çıktı. Adalar, Tuzla, Pendik, Kartal, İdealtepe, Kilyos, Ağva, Büyükçekmece, Kireçburnu, Anadolu Feneri, Poyraz, Küçüksu, Moda, Caddebostan, Suadiye, Bostancı, Arnavutköy, Bebek ve Kuruçeşme'nin de aralarında olduğu 55 nokta, deniz temizliği açısından 'mavi bayrak kriterlerini' taşıyor. Hedef, önümüzdeki 2,5 yıl içinde bütün sahillerimizi aynı kriterlere ulaştırmak.”

Küçüksu ve İstinye’de bile deniz keyfi başlıyor…
Denize ulaşan kirlilik önlendiğinde suyun kendini hemen yenilediğini ve İstanbul Boğazı’nda akıntı nedeniyle bunun çok daha hızlı olduğunu ifade eden Dursun Ali Çodur, “Küçüksu’da 24 Mayıs 2005’te yapılan ölçümde, deniz suyundaki fekal koliform oranının 380 bin, fekal streptokok oranının da 1 milyon 400 bindi. Temizleme çalışmaları bittikten sonra aynı yerde 17 Mayıs 2006 tarihinde yapılan ölçümde bu oranlar 30 ve 50 olarak çıktı. Su kalitesi açısından mavi bayrak kriterine gelen Küçüksu Plajı’nı bu yaz hizmete alacağız. Geçtiğimiz yıl İstinye’de yapılan ölçümde ise fekal koliform oranı 90 milyon, fekal streptokok oranının da 1,5 milyon çıkmıştı. 2 ay önce biten temizleme çalışmaları sonucu buradaki oranlar da 2600 ve 4500’e indi. Burada da kısa süre sonra denize girebilmek için belirlenen kriterlerin altına inilecek” diye konuştu.

“İstanbul’da herkes plaj açma gayreti içinde…”
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, arıtma tesisleri ve kolektörlerin yapımı sırasında “Bu çalışmaların ardından denize girilebilecek” dediklerini hatırlatarak, kimsenin inanmadığını, hatta dalga bile geçildiğini kaydetti. “3,5 yıl önce İstanbul’da 3 noktadan denize girilebiliyordu. Tuzla’da 2 nokta. Bir nokta da Büyükçekmece’de” diyen Çodur, bugün denize girilebilir nokta sayısının 87’ye çıktığına dikkat çekti.

Dursun Ali Çodur, “Mutlulukla görüyoruz ki, herkes bu işe inanmış. Yeni plajlar açabilmenin gayreti içinde. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, hatta özel sektör… Tuzla’da, Antalya'daki gibi özel plaj açan işletmeler var. Bu yıl Tarabya’yı da temizleyeceğiz. Oradaki plaj açık ama, denize girilemediği için sadece güneşleniliyor. Bu yıl orayı da bitirdiğimiz zaman özel plajların sayısı daha da artacak” dedi.

İSKİ tarafından yapılan ölçümler sonucu denize girilebilir noktalar şunlar:
Avrupa Yakası: Büyükçekmece, Küçükçekmece, Sur dibi Topkapı kavşağı, Samatya Sur içi, Ahırkapı, Sarayburnu, Karaköy, Salıpazarı, Fındıklı, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumeli Hisarı, Rumelihisarı İskele, Kireçburnu, Rumeli Kavağı 'Altınkum Plaj', Askeri Plaj.

Anadolu Yakası: Tuzla Deniz Harp Okulu, Tuzla Ankara Su Sporları, Tuzla Mendirek, Pendik'te 4 nokta. Kartal İDO, Maltepe, Küçükyalı, İdealtepe'de 2 nokta, Altıntepe, Bostancı İDO Çamaşırcı Deresi, Bostancı Turşucu Deresi, Suadiye'de 2 nokta, Caddebostan'da 2 nokta, Çiftehavuzlar, Fenerbahçe'de 3 nokta, Kalamış Marina, Moda, Kadıköy İnciburnu, Haydarpaşa, Harem, Üsküdar, Kuzguncuk, Nakkaşbaba, Kandilli, Küçüksu, Anadolu Kavağı, Poyraz'da 2 nokta, Anadolu Feneri, Kınalıada, Burgazada, Büyükada ve Sedefadası'nda 17 nokta. Ağva Yeşilçay ve Pot Deresi, Kilyos'ta 3 nokta, Gümüşdere Plajı, Karaburun Plaj ve Karaburun Dalgakıran, Silivri bölgesinde Güzelce Marina, Kumburgaz.

Ölçümlerde Celaliye ve Selimpaşa ile yeni hazırlanan Florya Menekşe, denize girilebilecek kriterlerde çıkmadı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.