Haberler

KOL/MAC: Project MUTEN İstanbul

Tarih: 26 Mayıs 2006 Derleyen: Semah Akdoğan


Sergi kuratörlüğünü Şulan Kolatan'ın yürüttüğü Muten Tasarım yöntemleriyle, farklı parametrelerle çok sayıda değişik versiyon türetmek mümkün olan Galataport alanı için hazırlanan KOL/MAC:Project MUTEN İstanbul çalışması 30 Mayıs - 22 Temmuz tarihleri arasında Garanti Galeri'de sergilenecek.

Project MUTEN İstanbul Hakkında
Project MUTEN İstanbul, Proto MUTEN İstanbul Atölyeleri’nde ortaya çıkan ağ bilgisi ve stratejilere dayanan, doğuyla batıyı buluşturan bir tarihe sahip olan Galataport için yapılmış bir şehir tasarımı önerisidir. Galataport, deniz kenarında konumlanması nedeniyle, şehiriçi ve şehirlerarası ulaşımda potansiyel bir düğüm noktası olmasının yanı sıra ama aynı zamanda Boğaz’ın ve Haliç’in iyileştirilmesi ve bakımı çabalarında da yer almaktadır.

Project MUTEN İstanbul, yakın geçmişte sınırlı bir vizyonla yapılan müdahalelere odaklanmış tartışmaları da hesaba katarak, İstanbul’un gelişmesi için büyük ve uzun vadeli bir yatırım gerektiren, öte yandan sismolojik açıdan hassas bir alan için tümüyle farklı bir senaryo önermeyi hedefliyor.

MUTEN Tasarım Yöntemleri
Master plan, sistemik katmanlar ve aşamalandırma gibi kavramlara bağlı olan alışageldik kentsel tasarım yöntemlerine alternatif olarak, Yapay Zeka Programıyla GIS mapping verilerini birleştirerek farklı bir modeli araştırmayı hedefliyorlar. Önerileri, yukarıdan aşağı işleyen ve pek az uyum imkanı sağlayan, esneklikten uzak bir strateji olan master planların yerine, daha güçlü, daha gevşek bir şekilde denetlenen, kendi kendini organize eden bir tasarım stratejisi...

Kentsel tasarımda “yaşam döngüsü” süreçlerinin simülasyonuna olanak sağlayan bir yöntem sunuyorlar. Yöntemleri, karışık eleman gruplarından oluşan ve ortaya çıkmakta olan sistemlerin, birbirine ve zamana bağlı ilişkiler ve melez organizasyonlar (resmi ya da gayriresmi) olarak, sürekli bir şekilde kendilerini organize ediyor.

MUTEN İstanbul Tasarım Önerisi
MUTEN Galataport projesi, parça paradigmasıyla uyumlu bir biçimde, tüm kentsel yüzeyi bir süreklilik olarak ele almakla işe başlıyor. Yatay, dikey ve eğimli yüzeylerde hiçbir keskin ayrıştırma bulunmuyor ve bunun yerine yüzey, gereksinimler doğrultusunda farklılaşıyor. Minimal yüzey geometrisi ve yüzey topolojisi, yapı topolojisine yeğ tutulmuştur. Tasarımın geometrisi, su ve rüzgar akımının yanısıra güneş enerjisi emilimini de olumlu etkileyecek bir potansiyele sahip, geçirimli ve karmaşık bir yüzey yaratıyor.İmaj Galerisi
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.