Haberler

Gökkafes’e Karşı Hukuk Mücadelesi Devam Ediyor

Tarih: 26 Mayıs 2006
TBMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Gökkafes ile ilgili hukuk sürecinin devam ettiğine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Gökkafes’in yapımını “hukuksuzluk” süreci diye tanımlayan Mimarlar Odası bu konuyu kamuoyuna aktarmak için bir bildiri yayınladı.

Bildiride; İstanbullular’ın “Utanç Abidesi” olarak adlandırdığı Gökkafes hukuksuzluk süreci ile ilgili gelişmeleri zaman zaman kamuoyu ile paylaştıklarını, bu kez bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması bakımından çok önemli bir yüksek yargı kararı nedeniyle açılamada bulunduklarını belirttiler.

İstanbullular’ın, İTÜ Taşkışla Binası ile Dolmabahçe arasında bulunan park alanına, 24 Mayıs 1983 tarihinde Süzer Turizm A.Ş. tarafından D.P.T.’na müracaat edilerek 400 – 500 yataklı bir otel inşaatı yapılmak istenmesiyle başlayan “hukuksuzluk” süreci sonunda; şehircilik ilkeleri ve hukuku açıkça ihlal edilerek, kentlilerin tüm karşı çıkmalarına karşın İstanbul’un tarihsel ve doğal değerlerini, siluetini ezen Gökkafes inşaatı yapımının gerçekleşmesinin tanığı olduklarına dair ifadeler yer aldı.

Ayrıca, bu süreç içinde açılan davaya ilişkin yüksek yargı kararında “Dava konusu taşınmaz malın kaydına gerek başlangıçta konulan kısıtlamanın ve gerekse sonradan kadastro uygulamasında kayıtlara ‘taşınmaz üzerine inşa olunmamak üzere irtifak hakkı vardır’ biçimiyle yansıtılan kısıtlamanın kamu düzeni taşıdığı tartışılmamalıdır.” denilmek suretiyle hak sahipliği ile ilgili değerlendirmelere son noktayı koyduğunu, alınan kararla “Gökkafes’in hukuksuzluğu” bir kez daha Yüksek Yargı tarafından tespit edilmiş ve hukuksuzluğun giderilmesi bakımından çok önemli bir adım atıldığını, tüm İstanbullular’ı ve Türkiye’de yaşayan insanları rencide eden “Utanç Abidesi” hukuksuzluğunun ortadan kaldırılması için Oda’nın çabasını sürdüreceğini ve olası gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağına dair görüş bildirildi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.