Haberler

Ev almaya vergi kolaylığı geliyor, faizler yüzde 5 daha ucuzlayacak

Tarih: 29 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Ahmet Yavuz

Halk arasında ‘mortgage yasası’ olarak bilinen kira öder gibi ev sahibi olma yolunu açan Konut Finansmanı Yasa Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek Meclis Genel Kurulu’na gönderildi.

Düzenlemeyle vergi ile ilgili de önemli değişiklik yapılıyor. Eğer tasarı son haliyle Meclis’ten geçerek kanunlaşırsa konut kredileri dolayısıyla ödenen Banka ve Sigorta Muamelesi Vergisi (BSMV), Damga Vergisi ve harçlar ile Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kalkacak.

BSMV, halihazırda konut kredisi aylık taksitlerinde, ödenen taksitin faiz kısmının yüzde 5’inden alınıyor. Dolayısıyla artık bundan sonra konut için kredi kullananlar bu yükten kurtulmuş olacak. Birçok banka, verdikleri krediler karşılığı aldıkları faizleri genelde ilk aylarda tahsil ediyor. Anapara ödemesi taksitin ikinci yarısına kalıyor. Bu yüzden ilk yıllarda ödenen taksitte faiz ağırlığı olduğu için BSMV de yüksek oluyor, sonraki yıllarda kademeli olarak düşüyor. Örneğin; 10 yıl vadeli yüzde 1,09 faizle 75 bin YTL’lik konut kredisi kullanan kişinin 10 yılın sonunda ödeyeceği toplam faiz yükü 60 bin 289 YTL’dir. Bunun içindeki 3 bin 14 YTL’lik kısım BSMV tutarıdır. Yeni düzenlemeyle bu kalkacağı için söz konusu krediyi çeken kimse, faizi 3 bin 14 YTL daha az ödeyecek. Ancak tasarının ilk halinde var olan, ‘ödenen faizlerin ücretlilerin ve serbest meslek erbabının vergi matrahından indirilmesi’ hükmü Genel Kurul’a inen taslakta yok. Bununla birlikte kanun çıkmadan konut kredisi kullananlar da yüzde 5 oranındaki BSMV indiriminden yararlanabilecek. Bunun için çektikleri krediyi mortgage’a çevirmeleri gerekiyor. O zaman yasanın çıktığı tarihten itibaren kredilerinin kalan kısmı üzerinden BSMV ödemeyecekler. Böylece daha önce kullanılmış olan konut kredileri de kalan faizleri üzerinden yüzde 5 indirim imkanına kavuşacak.

Damga Vergisi ve harçlar konusuna gelince: Kanunun çıkmasından sonra ev sahibi olmak için kullanılan finansman kapsamında tesis olunacak ipotek işlemleri için harç alınmayacak. Kredi için düzenlenecek kağıtlar Damga Vergisi’nden istisna tutulacak. KKDF de ödenmeycek. Maliye Bakanlığı şubatta Bankalar Birliği’ne gönderdiği yazı ile konut kredisi ile ilgili yenileme, bir başka bankaya transferi, YTL’den dövize, dövizden YTL’ye geçiş, yarım kalan inşaatların tamamlanmasıyla onarım ve tamirat kredilerinde konut kredisi taksitlerinin faiz kısmından alınan yüzde 15 oranındaki fonun kaldırıldığını bildirdi. Mortgage tasarısında da KKDF ödemeksizin bir başka bankadan kredi kullanıp borç kapatılabilecek.

Ücretli yüzde 23’lük avantajdan oldu
Sabit gelirlinin kullandığı 100 bin YTL’ye kadarki konut kredi faizinin vergi matrahından düşürülebilmesine yönelik düzenlemenin tasarıdan çıkarılması, ev hayali kuran pek çok kimseyi hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü bu madde ile orta ve dar gelirlilerin ev sahibi olmasına katkı sağlanması hedefleniyordu. Tasarının ilk şeklinde yer alan, ‘ödenen faizlerin vergiden indirilmesi’ uygulaması gelir kaybı olur endişesiyle son anda çıkarıldı. Eğer hüküm kalmış olsaydı; ödenecek aylık taksitlerin faiz kısmı, ücretlilerin Gelir Vergisi matrahından mahsup edilecekti. Böylece ev almak için kredi çeken ücretli daha az vergi ödeyecek, dolayısıyla da maaşı artacaktı. Aldığı kredinin taksidinde ödeyeceği vergi kadar finansman imkanına sahip olacaktı.

Örneğin; aylık 2 bin YTL brüt ücret alan bir kimsenin yıllık ödeyeceği vergi 3 bin 898 YTL’yi buluyor. Bu kişinin 10 yıl vadeli aylık yüzde 1,08 faiz ile 75 bin YTL kredi aldığını düşünelim. 10 yılın sonunda ödeyeceği faiz 59 bin 644 YTL olacaktır. Eğer faiz ödemeleri vergi matrahından düşebilse idi 10 yılın sonunda ödediği yaklaşık 13 bin 505 YTL’lik faiz vergiden düşecekti. Böylece konut kredisi faiz yükü, yaklaşık yüzde 23’ü nispetinde ucuzlamış olacaktı. Burada vergi indirimini tamamen ortadan kaldırmaktansa kısmi bir vergi indirimi ya da 100 bin YTL’ye kadar kullanılan kredilere veya 150 metrekareye kadar olan konutlarda vergi indiriminin olması yerinde bir adım olurdu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.