Haberler

Büyükşehir Belediyesi İstanbul’un sualtı güzelliklerini gün yüzüne çıkarıyor

Tarih: 29 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Kuş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "İstanbul'un Sualtı Yaşam Projesi" ile şehrin sualtını gün yüzüne çıkarıyor.

Denizle var olmuş bir metropol olan İstanbul'da Boğaz'ın derinliklerini denizatları ve ıstakozlar eskisi gibi süslemeye başladı. İstanbullulara İstanbul'un bunlar gibi sualtı zenginliklerini tanıtmayı amaçlayan Sualtı Yaşam Projesi kapsamında Boğaz, Karadeniz çıkışı, Galata Köprüsü ve Haliç bölgesi ile Adalar bölgesinde dalışlar yapılarak kameraya çekiliyor ve fotoğraflanıyor. Fotoğraflar ve görüntüler haziran ayı sonunda bir vapurda açılacak sergiyle 1 ay boyunca iskelelere yanaşarak vatandaşların beğenisine sunulacak.

“İstanbul'un Sualtı Yaşam Projesi" Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılımıyla Said Halim Paşa Yalısı'nda düzenlenen bir toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, gazeteci Coşkun Aral ile dünya sualtı fotoğraf şampiyonu Alptekin Baloğlu ve ekibi de yer aldı. Toplantıda proje hakkında bilgi veren dünya sualtı fotoğraf şampiyonu Alptekin Baloğlu, İstanbul'un sualtı yaşamını belgelemek için Karadeniz'in Boğaz'a açıldığı noktalarda, İstanbul Boğazı'nda Galata Köprüsü ve Haliç bölgesi ile Adalar çevresinde dalışlar gerçekleştireceklerini söyledi. Alptekin Baloğlu, İstanbul'un sualtı yaşamının çok canlı ve renkli olduğunu söyledi. "Projeyle bu canlılığı İstanbullular ile paylaşacağız." diyen Baloğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çevre yatırımları sonucunda sualtı yaşamımızın çok daha canlandığını düşünüyorum. Amacımız İstanbul'un sualtını İstanbullulara sevdirmek." diye konuştu. Toplantıda daha sonra Alptekin Baloğlu ve ekibi Said Halim Paşa Yalısı önünde bir dalış gerçekleştirdi. Boğaz'ın sualtı görüntülerinin robot kameralarla ekrana yansıtıldığı dalışta, İstanbul'un denizaltı hayatının canlılığı gözler önüne serildi. Sonuçlardan oldukça memnun kaldığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbulluları yeniden denizle buluşturacağız." dedi.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un bir deniz kenti olduğunu ve bu özelliğinden dolayı 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaptığını belirterek, kaçak yapılaşma ve plansız gelişme sebebiyle yıllar içinde oluşan sorunları büyük yatırımlarla aşma yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi. İstanbul'u terk eden doğal güzellikler ile şehrin kendine has florasını yeniden kazandırmaya çalışırken, denizleri ve dereleri temizleyecek çevre yatırımlarına da çok önem verdiklerini kaydeden Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl çevre yatırımlarına 790 milyon YTL ayırdıklarını, İSKİ'nin de kendi döneminde 1 milyar dolarlık su, atıksu ve çevre yatırımı yaptığını anlattı.

Haliç’e ‘Boğaz suyu’
"Doğaya fırsat verilirse kendi kendisini yenileyerek tekrar insanlara sunuyor. İstanbullulardan da atılan her atığın kendi geleceklerini yeniden kararttığını bilerek davranmalarını bekliyoruz." diyen Başkan Topbaş, Haliç'e Boğaz suyu vererek oksijen kazandırma çalışması başlattıklarını da açıkladı. Kadir Topbaş, "Baltalimanı'ndan kolektörlerle Haliç'e Boğaz suyu basacağız. Projenin bilimsel çalışmalarını yaptık. Boğaz suyu sayesinde Haliç daha çabuk temizlenecek ve sudaki oksijen miktarı artacak." dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.