Haberler

Ranta Maliye freni

Tarih: 29 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal
Yatırımcıların plan geçirerek büyük rantlar elde ettiği imarsız Hazine arazilerinin satışı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından ikinci bir emre kadar duduruldu.

Hazine arazilerinin satışında 'Yetki devri iptali' konusunda, Maliye Bakanı Unakıtan imzasıyla valiliklere bir yazı gönderildi. Yazıda, Hazine'ye ait taşınmazlardan, her yıl Genel Bütçe Kanunu'nda belirtilen parasal sınırların dört katına kadar olanları satışa çıkarmaya izin vermeye ve il merkezlerinde yapılan ihaleleri parasal sınırların dört katına kadar onaylamaya defterdar ve milli emlak dairesi başkanlarının, ilçelerde ise kaymakamların yetkili kılındığı hatırlatıldı.

Evrak bakanlığa gidecek
Ancak yapılan değerlendirmelerin ardından, Hazine'ye ait taşınmazların satışa çıkarılması hususunda Valiliklere (defterdarlıklar) devredilen yetkinin bundan sonra bakanlıkça kullanılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Bakanlıkça satışa çıkarılması uygun görülen taşınmazların satış ihalelerinin onaylanması işlemlerinin ise önceki yetkiler çerçevesinde devam edeceği ifade edildi. Büyükşehirler dahil, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan ve 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı dışında kalan Hazine'ye ait taşınmazların satış ihalelerinin de ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi. Yazıda, 'bu kapsamdaki taleplerin reddedilmesi, bu sınırlar dışında kalan plansız taşınmazların satış taleplerinin ise valilik tarafından incelenerek, satışları değerlendirilmek üzere bilgi ve belgeleriyle Bakanlığa gönderilmesi' talimatı verildi. Mayıs ayı öncesinde ihale ilanları yapılanlarla bakanlıkça satış talimatı verilen Hazine taşınmazlarının ise satış işlemlerine devam edileceği, ihale onaylarının da devredilen yetki kapsamında sonuçlandırılacağı kaydedildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, Hazine'ye ait taşınmazların özel kanunlara göre hak sahiplerine satış işleminin devam edeceği vurgulandı. Bu kapsamdaki özel kanunlar da, 4070 sayılı Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı, 4071 sayılı Hazine'ye Kalan Taşınmaz Mallardan Bazılarının Zilyetlerine Devri, 4072 sayılı Hazine Adına Tescil Edilen Miktar Fazlalıklarının İlgililerine Devri ve 4706 Sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Hakkındaki Kanunlar olarak sıralandı.

'Devletten 100'e alıp 400-500'e satıyorlar'
Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, gayrimenkul piyasasında yaşanan talep patlamasına paralel olarak, son dönemde Hazine'ye ait taşınmazlara da büyük ilgi gösterildiğini söyledi. Bu çerçevede, özellikle belediye sınırları içinde kalan imarsız Hazine arazilerine yönelindiğini kaydeden Maliye yetkilisi, şu bilgileri verdi:

"Belediyelerle diğer kişi ya da kuruluşlar, henüz planı yapılmamış Hazine taşınmazlarını, imar sorunu nedeniyle düşük bedelle satın alabiliyordu. Buralar rayiç bedelle de olsa, imar planı bulunmadığı için ucuza kapatılıp, daha sonra da imar planları yapılıyordu. İmar planının ardından da, devletten 100'e alınan yerin değeri 400-500'e çıkıyordu. Böylece imarsız olduğu için buraları ucuza kapatanlar, plan geçirerek, büyük rantlar elde edebiliyordu. Bu nedenle, tüm Türkiye'de belediye ve mücavir alan sınırları dahilinde imar planı olmayan Hazine taşınmazlarının satışını ikinci bir emre kadar durdurduk. Yeni bir karar çıkana kadar, sadece imar geçen yerlerdeki Hazine taşınmazlarının satışı mümkün olacak. Plansız yerlerin öncelikle imar planları hazırlansın ve buralar gerçek değerini bulsun. Böylece buralardan başkaları rant elde etmesin, devlet kazansın. Bütün amacımız bu."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.