Haberler

İstanbul'un 5 Yüzü

Tarih: 27 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Korhan Gümüş
- İstiklal Caddesi'-nin taşları yenileniyor. Eleştirilere maruz kalan Çin malı granitler bugünlerde Türk granitleriyle yer değiştiriyor. Yetkililer, granitlerin özellikle eleştirilere dayanıklı olarak imal edildiğini belirterek, Çin granitleriyle kaplı kaldırımların sökülerek yerlerine Türk granitlerinin konmasını amaçladıklarını ifade ediyorlar. Eski taşlarla yeni taşların farkı ne? Yetkililer şöyle cevaplıyor: "Bu çalışma maliyet, işçilik gibi basit nedenlerle açıklanamaz. Burada İstanbul için bir tecrübe yaşıyoruz. İlk döşediğimiz taşları, düzenlemeyi mimarlar beğenmedi. Biz de değiştirmeye karar verdik. Eğer bunu da beğenmezlerse, gene değiştiririz. Böylece demokratik bir yönetim fikri sergiliyoruz. Asıl mesele Çin malı olan bu granitlerin eleştirilere dayanıksız olmalarıdır. Biz bunu da test ettik ve bu nedenle şimdi döşettiğimiz her granitin üzerine kırmızı renkli 'Halis Türk Graniti' etiketini koyuyoruz. Çünkü esnaf da, halk da Çin mallarına karşı tepkili. Kamuoyunu da yanımıza almak istiyoruz." Peki halk ne düşünüyor? Kulağıma gelen şu: Bu iş Nasreddin Hoca ile Timur'un fil hikâyesine benzedi. Biz olana da razıyız.

- Tasarım gibi uğraşların zorluğunu aşmak için bulunan en iyi yöntemlerden biri de son günlerde İstanbul Deniz Otobüsleri şirketinin gerçekleştirdiği 'Haydi İstanbul Vapurunu Seç' kampanyası. Sekiz vapur modeli her zevke hitap ediyormuş. 'Tarihi vapur istiyorsanız, alın size tarihi. Modern istiyorsanız, alın size modern! Artık susun ve tercihinizi belirtmekle yetinin!' Şimdi ne yapacağız? Bence, vapurlar güzeli 'Fenerbahçe'nin ya da Şirketi Hayriye'nin gülü 'Altınkum'un resimleri broşürlere konsun, onlar oylatılsın! Yoksa derme çatma bir biçimde çıkarılan tasarımlar geliştirmek istenirse ne yapılacak? 'Hayır, bu örnek seçildi, artık değişiklik yapılamaz' mı denecek?

- Haliç'e Da Vinci köprüsü geliyormuş: Vinci'nin 1502'de Haliç için tasarladığı köprünün uygulama projeleri hazırlanıyormuş. Ünlü ressamın tasarımı üzerinde bir yıldır çalışılıyormuş. Mimarla birlikte projeyi geliştirenler Kadir Topbaş'a gitmişler, o da projeyi hazırlamalarını istemiş ve uygulama projelerine girişilmiş. Köprü tamamen çelikten yapılacak, ancak üstü Mimar Sinan'ın eserlerinde de olduğu gibi küfeki taşıyla kaplanacakmış. Köprünün nereye yapılacağı henüz belirsiz. Gördüğünüz gibi, İstanbul bir zamanlar Rönesans'ın bu tanınmış tasarımcısı, ressamı, heykeltıraşı, tıp âlimi vs. Leonardo Da Vinci gibi bir büyük isimden fikir almayı başarmış. Bugün Vinci tasarımı köprü gibi, müthiş bir fikri bile tüketmek için de müthiş bir çaba sarf ediyoruz. Bu fikri, bugün güncel bir sanat ve mimarlık platformuna taşıyıp zaman kaybetmek yerine, basit bir inşaat bilgisi haline getirmeye çalışıyoruz.

- Lale, İstanbul'un simgesi. Kentin dikkat çekici noktalarında lale tarlaları oluşturuldu, üstgeçitler, hatta vapurlar dahi lalelerle süslendi ve bu güzel çiçek hiçbir soyutlama, sanatsal uğraş, hatta kente dair bir politika içermeden, doğrudan kentin hayatına girdi. 'Hollandalılardan lalemizi geri aldık' sözünün de ortaya koyduğu gibi, lâlenin kentlilerle, kentle kuracağı başka bir bağ yok. Bir taraftan yaratıcı çabaları, araştırmaları, enerjiyi özel alana izole eden; kamunun rolünü basitçe bir satın alma işlevine indirgeyen bir süreç yaşıyoruz. Oysa aynı çiçek, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı gibi kentin uluslararası güncel sanat platformuna taşınmasını sağlayan önemli bir kurumun da simgesi.

- Tarihi surlara 'uygun' konutlar yapılacakmış. Ne zamandan beri binalar surlara uyduruluyor? Mimarlıkta, şehircilikte böyle bir kural mı var? Bugüne kadar kenti bir bomba atılmış gibi yok eden azman binaları gördüğümüzde bu işlerin nasıl yapıldığını unutup, bunları yaptıranla-ra kızdık. Toplu konut şirketleri, kooperatifler büyük kentlerin çeperle-rini işgal ettikleri sürece sanki problem bu kadar görünür değildi. Söz konusu yerler sanki kente ait değildiler. Nasıl olsa her taraf kaçak yapıyla dolmuştu. Ama şimdi işler biraz değişti. Kamunun yapması gereken işleri yapmayıp kentsel dönüşüm adı altında ayrıcalıklı kartel operasyonlarına girişmesi profesyonel çevrelere de dokunuyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.