Haberler

Pritzker Mimarlık Ödülü bu yıl Türkiye'de veriliyor

Tarih: 27 Mayıs 2006 Kaynak: Milliyet
"Mimarlığın Nobel'i" olarak adlandırılan Pritzker Mimarlık Ödülü bu yıl ülkemizde veriliyor. 30 Mayıs'ta Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenecek törende, Brezilyalı mimar Paolo Mendes da Rocha ödülünü Başbakan Erdoğan'dan alacak

Hyatt Vakfı Mimarlık Ödülleri büyük mimarları onurlandırmak ve mimariye ölümsüz katkılarını duyurmak amacıyla 1979'dan beri veriliyor. Bu yıl, dünya mimarisine ölümsüz eserler kazandıran mimarlar arasında düzenlenen yarışmanın ödül töreni için mekan İstanbul seçildi.

Tören Dolmabahçe Sarayı'nda
2006 yılının ödülünü, 78 yaşındaki Brezilyalı mimar Paolo Mendes da Rocha alacak. Mendes da Rocha şimdiye dek stadyumlar, rezidanslar, kiliseler, müzeler, kamu binaları dahil pek çok farklı alanlarda yapıtlar vermiş olan bir mimar. Hyatt Vakfı Başkanı Thomas J. Pritzker mimarın bazı yapıtlarının Brezilya dışında olduğuna dikkat çekerek kendisinin derin bir anlayışa sahip olduğunu belirtiyor. Pritzker'a göre, Mendes da Rocha'nın eserlerinden öğrenilecek en önemli şey, evrensellik.

30 Mayıs'taki tören İstanbul, Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak. Kazanan mimara Pritzker Mimarlık Ödülü'nün simgesi olan bronz madalya ve 100 bin dolar ödül verilecek. Mendes da Rocha ödülünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alacak.

Brezilya'nın gözde mimarlarından
Kariyerine 1950'li yıllarda Sao Paolo'da başlayan Mendes da Rocha, etik kurallara bağlı ve basit materyallerle çalışan bir grup mimar arasında yer aldı. Kariyerinde hızla yükseldi ve ülkesinin önde gelen mimarlarından biri olarak kabul edildi. Aynı zamanda Sao Paolo Üniversitesi'nde ders verip Brezilya Mimarlık Enstitüsü başkanlığı görevini de sürdürdü. Pek çok yerel ödülün yanı sıra 2000 yılında uluslararası Mies van der Rohe Ödülü'nü kazandı.

Mendes Rocha'nın en bilinen yapıtlarının başında Brezilya Heykel Müzesi geliyor. Müze geleneksel dışındaki konsepti ve parçalı bahçesi ile bugün bile dikkat çekiyor. Mimarın, Sao Paolo şehrinin en eski yapıtı olan Güzel Sanatlar Müzesi üzerinde yaptığı renovasyonun ise 19'uncu yüzyılın basit mimarlık anlayışını ve Brezilya kültürüne saygı dolu bakışını temsil ettiği kabul ediliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.