Haberler

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Behruz Çinici’yi Konuk Etti

Tarih: 30 Mayıs 2006

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Türkiye’nin önemli mimarlarından Behruz Çinici’yi konuk ederek “Ülkemiz Mimarlığı, İbadet Yapıları, TBMM Cami ve Kentlerimizin Bu günkü Durumu” konulu söyleşi ile Denizlili mimarlarla buluşturdu.

Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü ile, Mimarlar Odası Mimar Sinan Büyük Ödülü’ne sahip, ODTÜ Kampüs Binası, TBMM Cami ve Meclis Vekil Lojmanları, Bodrum Ar-Tur Tatil Köyü, Soyak Konut kompleksi gibi bir çok yapının mimarı olan Behruz Çinici; “Denzilili mimar meslektaşlarımla ve mimariye ilgi duyan dostlarla bir arada bulunmaktan, sıcak ilgi ve konukseverliğinizden çok memnun oldum. İbadet Yapılarının, camilerin hala kubbeli ve minareli yapılması çağdaş mimariye ve islama da uygun değildir. Çünkü Minare islamın değil Suriyeli Hıristiyanların çan kulelerinden bize geçen bir mimari elemandır. Ezan için yüksekçe bir yer yeterlidir. Günümüzde ezan duyurulması için daha çağdaş teknolojik araçlar varken hala 2-3 şerefeli minareler yapmak komiklikten öteye bir şey değildir.” dedi.

“Denizli Ege’de iklimi, gelişimi, büyümesi ile doğru mimarlığın yeşerebileceği topraklarda bulunuyor. Bu yüzden Denizlili yatırımcıların Denizlili mimarlara şans tanımasını ve mimari eserler oluşturmalarına katkı sağlamalarını diliyorum” diyerek kentler, sokaklar ve çarpık sokak görüntüleri ile, Avrupa’dan karşılaştırmalı örnekler vererek mimarlık sanatının günümüzdeki durumuna ışık tutan değerlendirmelerde bulundu.

Denizli Şube Başkanı Süleyman Boz da; “Behruz Çinici mimarlık mesleğinin tanıtılması, ilerlemesi ve mesleğin korunması konusunda en tavırlı, en tepkili mimarlarımızdandır. Kendine özgü mimari çizgisi ve tasarımları ile Türkiye Mimarlık Tarihine geçmiştir. Ayrıca sanatın her dalı ile, müzik (Çinici iyi bir Tambur sanatçısıdır da) resim, edebiyat vb. gibi iç içedir. Sosyal yaşamda mimarlığın kamuoyuna tanıtılmasında da etkin görevler üstlenir. Kendisini Denizli’de konuk etmekten onur duyuyoruz.” açıklamasını yaptı.

Denizli Ticaret Odası Salonu’nda yapılan konferanstan sonra Behruz Çinici ve Mimarlar Denizli Tenis Klubü’nde akşam yemeğinde bir araya geldiler. Yemekte sürpriz olarak Tambur sanatçısının da çağrılı olması ve Çinici’nin de yıllar sonra yeniden Tamburu eline alması keyifli anların yaşanmasına bir ortam oluşturdu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.