Haberler

Cazibe merkezleri kuruluyor

Tarih: 30 Mayıs 2006 Kaynak: Tercüman
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), belli oranda gelişme ivmesi yakalamış ve potansiyeli yüksek bir takım merkezleri, 'cazibe merkezleri' haline getirmek üzere çalışıyor. Türkiye genelinde görece az gelişmiş bölgelerde 7 ya da 8 yerde oluşturulacak cazibe merkezleri, öncelikle bulundukları bölgenin geliştirilmesini, daha sonra da çevredeki yerleşimlerin bu gelişme ivmesine katılmasını sağlayacak.

Cazibe merkezlerinin belli oranda büyüme ve gelişme ivmesi yakalamış, potansiyeli yüksek, ancak genel olarak az gelişmiş bölgelerde yer alan bazı şehirler belirlenerek, bunların gelişmiş bölgelerle farklarının dengelenmesinde kullanılması planlanıyor. Bu şehirler aynı zamanda görece az gelişmiş bölgelerden Ankara, İstanbul, İzmir, Adana gibi büyükşehirlere yoğun göçün önlenmesine de yardımcı olacak.Bölge ve il geneli ölçeğinden şehir ölçeğine inen bir planlama ve kalkınma anlayışı temelinde oluşturulacak merkezler, az gelişmiş bölgelerin sosyal, ekonomik göstergeler itibariyle asgari bir gelişme seviyesine yaklaşmasına ve göçün kendi yöresindeki gelişme potansiyeli olan bölgelere yönlendirilmesine hizmet edecek.

Ankara'nın doğusu
Bu arada çalışmanın, hem kaynak kısıtı hem de dengeli bir yapı oluşturmak zorunluluğundan dolayı, 7 ya da 8 merkez ile sınırlı olması bekleniyor. Özel bir kurumsal yapı gerektirmeyen cazibe merkezlerinin oluşturulacakları yerlerdeki belediye, il özel idareleri, sivil toplum kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları ile üniversitelerin uyumlu çalışması, merkezlerin işlerliği için yeterli olacak. Ülke genelinde oluşturulacak 26 kalkınma ajansı da bu noktada cazibe merkezlerini destekleyecek.

DPT, nerelerin cazibe merkezi olabileceğine dair bir çalışma yapıyor. Bu kapsamda Ankara'nın doğusunda tespit edilmiş 13-14 merkez var, ancak bu rakam 7 ya da 8'e indirilecek. Çalışmanın Avrupa Birliği'nin 2007 ve sonrasında sağlayacağı, bölgesel gelişme ve beşeri kalkınma amaçlı mali yardımlar için hazırlanan stratejik çerçevede de dikkate alınması düşünülüyor. Türkiye'nin bölgesel gelişme sorunlarının sınırlı olan AB kaynaklarıyla çözülemeyeceğini dikkate alan DPT, 2007 itibariyle bölgesel gelişmeyi ihmal etmeden rekabet gücünü destekleyen yeni bir süreci ve bunun uzantısı olan cazibe merkezleri uygulamasını başlatmayı planlıyor.


Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.