Haberler

Mortgage artık hayal mi oldu

Tarih: 1 Haziran 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Meltem Ersoy, Osman Aydoğan

Yetkililerin "1 Haziran'da başlar" diye umut verdiği sistem, yasa bir türlü çıkmayıp faizler de tırmanınca başka bahara kaldı....

Kira öder gibi ev sahibi olmayı öngören "mortgage" sistemini bekleyen vatandaşlar hayal kırıklığına uğradı. Mortgage yasa tasarı sı Meclis gündeminde 354'üncü sırada beklerken, piyasalardaki ani dalgalanma son umutları da kırdı.

Faiz bir yıl geriye gitti
Konut kredisinde faiz oranı dün yüzde 1.30'la son bir yılın en üst düzeyine çıktı. Faiz yüzde 1'in altında kalıcı hale gelmedikçe mortgage mümkün görülmüyor. Dün Euro 2 YTL'yi gördü, dolar da 1.57'ye çıktı.

Faizde 1 yıl geriye gittik mortgage hayal oldu!
Konut kredisi faizleri 1.30 seviyesine çıkarak 1 yıl öncesine döndü. Bu yükseliş, orta ve alt gelir gruplarının 'kira öder gibi ev sahibi olma', yani mortgage umutlarını suya düşürdü.

Konut kredisi faizlerindeki yükseliş konuta olan talebi yavaşlatırken, mortgage yasa tasarısının akıbetini de belirsizliğe sürükledi. 9 Mayıs'tan bu yana diken üstünde olan piyasalardaki dalgalanmalar sonucunda konut kredisi faizleri 1.30 seviyelerine çıkınca, mortgage yasa tasarısının 'doğmadan öldüğü' yorumları ağırlık kazandı. Uzmanlar, mortgage sisteminin temelinde düşük faiz varsayımının olduğuna dikkat çekerek, "Bu rakamlarla mortgage mümkün değil" diye konuşuyor. Ev almak isteyenlerin hevesini ve cesaretini kıran faiz oranları, inşaat sektörünün duraklama sürecine sokuyor. Bu dönemin devam edip etmeyeceği tartışıladursun, bu ortamda hükümetin mortgage yasa tasarısını yürürlüğe sokup sokmayacağı da belirsizliğini koruyor.

Gündemin Sonunda
Mortgage yasa tasarısı, 362 yasa tasarısı ve teklifinin bulunduğu gündemin 353'üncü sırasında yer alıyor. Hükümetin tasarıyı haziran ayının son haftasında tatile girmesi planlanan Meclis'teki öncelikli yasaları arasına alıp almayacağısorusu ise cevapsız. Gelişmeleri yakında izleyen uzmanlar ise tasarının geleceği konusunda karamsar. Öyle ki, yaklaşık 10 gün kadar önce haziran sonunda mortgage yasa tasarısının yasalaşmasını beklediğini ve sistemin 2006'nın 2'nci yarısında uygulanmaya başlanabileceğini söyleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar bile tasarının riske girdiğini belirtti. SPK Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Selim Akçaharman, faizlerin yükselmesinin gayrimenkul piyasasında domino etkisi yapacağını söylerken, "Bu faiz oranlarıyla mortgage yasa tasarısı rafa kalkar" diye konuştu. Bütün bankaların faiz oranlarını 1.30'lara çıkardığına dikkat çeken Akçaharman, "Genel Kurul'a gelmesi gereken tasarıdan ses seda çıkmıyor. Mortgage sisteminin gelmesi için yıllık faiz oranının yüzde 5-6 olması gerek. Yani, tasarının geleceği oldukça karanlık gözüküyor" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.