Haberler

İstanbul'daki köprü ve viyadüklerin depreme karşı güçlendirme çalışmaları başladı

Tarih: 1 Haziran 2006 Kaynak: Dünya
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Japonya Hükümeti'nden temin edilen krediyle Japon IHI şirketi tarafından gerçekleştirilecek olan ''İstanbul'daki Büyük Açıklıklı Köprülerin Sismik Takviyesi Projesi'' kapsamındaki çalışmaların başlaması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Toplantıda bir açıklama yapan Erdoğan, "Köprü ve viyadüklerin güçlendirilmesi çalışmasıyla bugün doğruyu yapmanın, felaketler yaşanmadan tedbir almanın gayreti içindeyiz" dedi.

Konuyla ilgili tören, Haliç Köprüsü Eyüp ayağında gerçekleşti. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul ulaşımının sembolü olmuş köprülerin ve İstanbul ulaşımının can damarı viyadüklerin dayanıklılık çalışmalarının başladığını belirtti. Japonya ile yapılan ortak çalışmanın iki ülke çalışmalarına ivme kazandıracağını ifade eden Erdoğan, "17 Ağustos depreminin acı hatıralarını millet olarak unutmadık. Birçok insan hayatını kaybetti ve büyük acılar yaşandı. Bu depremden ders aldık. Türkiye, deprem kuşağında olan ve deprem riski bulunan bir ülke. Her türlü yapıda ve inşaatta depreme dayanıklılık özelliğini mutlaka hayata geçirmek zorundayız'' dedi.

Türk halkının depreme dayanıklılık konusundaki hassasiyetinin her geçen gün artmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Erdoğan, sadece binaların depreme karşı dayanıklılığının yetmediğini, ortak kullanım olan köprü, viyadük ve yolların da depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

''Ülke olarak üzücü hadiselerle zaman zaman karşılaşıyoruz. Felaketleri tümüyle ortadan kaldırmaya gücümüz yetmiyor. Felaketlerle yaşamaya alışmamız, bu hep söyleniyor, ancak tedbirlerimizi geliştirmekten asla geri durmamamız gerekiyor. Yaşadığımız deprem felaketleri yapılarımızı dayanıklı hale getirmemiz konusunda yapmamız gereken çok şey olduğunu ortaya çıkardı. Bu konuda mevcut sağlıksız kentleşme tablosu içinde bugün de henüz istediğimiz noktaya gelmiş değiliz.''

"Depreme karşı tedbirlerimizi süratle almak zorundayız"
Başbakan Erdoğan, 2 yıl önce Uzakdoğu'da ciddi bir deprem yaşandığını, Endonezya ve Açe'nin ciddi bedeller ödediğini ifade ederek, Endonezya'da yeni bir deprem olduğunu ve 5 bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini dile getirdi. Erdoğan, ''Daha önce yaşandığı halde yine depremler oluyor. Öyleyse depreme karşı tedbirlerimizi süratle almak zorundayız. İstanbul, İzmit, Sakarya ölçeğinde şehirlerin bugünden yarına bu gerçeği değiştirmesi mümkün değildir. Önce doğruyu yapmayı öğreneceğiz. Bu konuda bilinçleneceğiz. Eş zamanlı olarak da yanlışları adım adım tasfiye edeceğiz. Basit çıkar hesapları uğruna kendimizi bu işe feda etmeyeceğiz. Köprü ve viyadüklerin güçlendirilmesi çalışmasıyla bugün doğruyu yapmanın, felaketler yaşanmadan tedbir almanın gayreti içindeyiz. Unutmayalım, İstanbul dünyanın en büyük metropollerinden biri. Her gün de büyümeye devam ediyor. Şimdi bu tedbirleri almaz, bizden önceki yıllarda yapıldığı gibi kulağımızın üstüne yatmaya kalkarsak, İstanbul'un kendisiyle büyüyen sorunlarının altında kalır ve asla bunlarla başa çıkamayız'' diye konuştu.

Çalışmalar sırasında köprü ve viyadüklerde şerit daralmaları olabileceğini, İstanbul halkının bu nedenle bazı sıkıntılara katlanması gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Biz biraz süratle tepki vermeyi seven milletiz. Ama ortak çıkarlarımız için hep birlikte bu sıkıntılara katlanmak zorundayız. Şimdiden vatandaşlarımdan özür diliyor, anlayış bekliyorum'' dedi.

Çalışmalarla ilgili temin edilen finansal kaynaklardan da bahseden Erdoğan, 10 yılı ödemesiz, 40 yıl vadeli çok düşük faizli bir kredi açıldığını belirtti. Erdoğan, Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'ye de teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, projenin 34 ayda bitirileceğini de sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan daha sonra, Büyükelçi Abe ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile birlikte butona basarak, güçlendirme çalışmalarını başlattı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.