Haberler

Çimento üreticileri ile müteahhit kavgası...

Tarih: 2 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet

Çimento ve demir üreticileri, son dönemde konut fiyatlarındaki yükselişte 'günah keçisi' ilan edilmekten şikayetçi. Çimento üreticileri, konut fiyatlarındaki yüksek artışların sorumlusu olarak gösterilmelerine karşın, gerçek sorumlunun konut üreticileri olduğunu savunuyor. İnşaat maliyetinin yüzde 4'ünü oluşturan çimento ve yüzde 6'sını oluşturan demir sektörü temsilcileri, konut fiyatlarına yapılan zamların yüzde 56.9'u bulduğuna işaret ediyorlar.

Fiyat ayarlaması
Müteahhitler, fabrikaların tonu 45 dolara ihraç ettikleri çimentoyu yurt içinde 120 YTL'den satmasına, hazır beton fiyatlarının da 8 ayda yüzde 35 zamla 85 YTL'ye çıkmasına tepki göstermişti. Bunun üzerine önceki gün Sanayi Bakanlığı'nda çimento sıkıntısının aşılması için bir toplantı yapıldı. Toplantıda çimento sanayicileri, önümüzdeki 3-4 aylık dönemde iç piyasaya daha çok çimento vermeleri, mecbur olmadıkça yeni fiyat ayarlamalarına gitmemeleri konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Demir Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, demir fiyatlarındaki artışın kurdaki değişimden kaynaklandığını belirtti.


'Taşıma maliyeti fiyatlara yansıyor'
Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) Genel Sekreteri ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Koordinatörü Oğuz Tezmen, yaptığı açıklamada, son günlerde yaşanan ve müteahhitlerin 'maliyetler yükseldi' feryadında bulunmasına neden olan olayın, "kamuya iş yapan kesimin kamuoyu oluşturma çabasından" kaynaklandığını savundu. Tezmen, 2005 yılının Mart ayından 2006 Mart ayına kadar çimentoda yaşanan yüzde 8 artışa karşın, inşaat maliyetlerindeki yüzde 56.9 seviyesindeki yükselişin devletin resmi verileriyle doğrulandığını ifade ederek, şunları söyledi: "Çimento üretimi dağınık bir coğrafyada olduğundan, taşıma maliyetleri fiyata direkt olarak yansıyor. Bu nedenle fiyat artışı, petrole yapılan zamdan kaynaklanıyor. Çimento sektöründe çalışana yüzde 13 zam yapıldı, bunlar bile çimento ücretlerine yansıtılmadı. "


Gökçek: Fiyatlar düşmezse, kendi fabrikamızı kurarız
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa çimento fabrikası yatırımı kararı aldığı öğrenildi. Çimento fiyatlarının yüksek olduğunu, ihracat yapılan fiyatla iç piyasaya verilen malın fiyatının aynı olmadığına dikkat çeken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Eğer durum düzelmezse TOKİ ile ortaklaşa bir fabrika kurarız" dedi. Ankara'nın ihtiyacını karşılayacak bir fabrika kuracaklarını anlatan Gökçek, fabrikanın yüzde 51'inin özel sektöre, yüzde 49'u ise belediye ve TOKİ'ye ait olacağını, yönetimin ise belediyede kalacağını söyledi. Gökçek, şöyle devam etti: "TOKİ'de bu fikri destekliyor. Fiyatlarda indirim olmazsa ilk önce ithalat yapacağız. Denetimleri, gemiye yerleştireceğimiz denetçilerle yapacağız. Fiyatlar kesinlikle düşmeli. Oluşturacağımız yeni model ile çimentocular kafalarına göre fiyat belirleme yapamayacaklar."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.