Haberler

İstanbul’un deniz ve dereleri 140 proje ile temizlenecek

Tarih: 5 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Yaşar Niyazbayev

Gazetecilerle Boğaz’da bir tekne gezisi yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz ve derelerin temizliği için hazırlanan 140 projeden 35’inin tamamlandığını, üç yıl sonra da denizlere atık su deşarjının tamamen biteceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nin temizlenmesi için başlatılan, ''140 Çözüm Projesi''ni, düzenlediği tekne gezisiyle açıkladı. Kabataş İskelesi'nden basın mensuplarının da yer aldığı "Lüfer 6" adlı tekne ile İstanbul Boğazı'na açılan Topbaş, deniz ve derelerin kirlenmesini durduracak "140 Çözüm Projesi''ni anlattı. İstanbul'da denize akan tüm dere ve atık suların kontrol altına alınacağını belirten Topbaş, 140 projeden bugüne kadar 35'inin tamamlandığını, önümüzdeki üç yılın sonunda da tüm projelerin tamamlanarak denizlere atık su deşarjının önleneceğini ifade etti. Yapılan 73 dere ıslahına da işaret eden Topbaş, kentte derelerin toplam uzunluğunun 603 kilometre olduğunu ve bunun 276 kilometresinin temizlendiğini kaydetti. İstanbul'da yaşayan insanların buranın bir sahil kenti olduğunu tekrar hatırlayacaklarını belirten Topbaş, İstanbul'daki plajların geçmişte olduğu gibi halk tarafından tekrar kullanılmasını istediklerini söyledi. Kentin 234 kilometre sahil bandı bulunduğunu ve halen 161 kilometresinden denize girilebildiğini öne süren Topbaş, İstanbulluların da denize girmeye hakkı olduğunu ve önümüzdeki üç yılın sonunda İstanbul sahillerinin her yerinden denize girilebileceğini vurguladı.

Topbaş, Kabataş İskelesi'nde tanıtımı yapılan deniz süpürme araçlarına temas ederek, bu araçlarla deniz yüzeyindeki atıkların toplandığını ifade etti. Vatandaşlara çöplerini derelere ve denizlere dökmemeleri çağrısında bulunan Topbaş, içme suyu konusunda yapılan çalışmalara da temas ederek, içme suyunda dünya standartlarının yakalandığını söyledi.

İstanbul’un deniz ulaşımını tüm kent ulaşımının yüzde 10’una çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Topbaş, bu amaçla Şehir Hatları’nı da kendilerinin işlettiğini hatırlattı. Kadir Topbaş, kısa bir süre önce, yeni tasarlanan vapurların halkın oyuna sunulduğunu hatırlatarak, bazı çevrelerin son dönemde buna ilişkin eleştirileri bulunduğunu söyledi. İstanbul’un simgesi olan vapurların yok edilmeyeceğini, bunun için mevcut 32 gemiden 31’inin 40 yıl daha hizmet verebilecek duruma getirildiğini anlatan Topbaş, ancak manevra kabiliyeti hızlı yeni tasarım vapurların da seçimi için halka başvurulduğunu kaydetti. İstanbul için kim ne yaptıysa, eteğindekileri dökerek açıklamasını istediğini belirten Topbaş, “Ben tek tek söylüyorum. Sel felaketlerini bitirdik. Karda artık İstanbul esir olmayacak. Dereleri temizliyoruz. Bunu ancak biz başarırız, sevdamız bu. 24 saat çalışıyoruz. Maalesef boş tenekenin sesi çok çıkıyor.” şeklinde konuştu.

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da İstanbul’un her noktasından denize girilebilmesi için 3 milyar doların üzerinde yatırım yapmaları gerektiğini dile getirerek, buna ilişkin tüm projelerin hazırlandığını, 3 yıl sonra da projeler tamamlandığında bunun gerçekleşeceğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha sonra tekneyle Çayırbaşı deresi açıklarına yanaşarak burada yapılan kuşaklama çalışması hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Topbaş, gezi sırasında Küçüksu açıklarında da Küçüksu Deresi ıslah çalışmalarını anlattı.

Eleştirilere cevap
Tekne gezisi sırasında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Topbaş, bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, “İstanbul’da iktidar oldular; ama iktidarı İstanbul’dan kaybedecekler.” şeklinde açıklama yaptığını ifade etmesi üzerine, tüm siyasi partilerin hedefleri bulunduğunu, kararı ise halkın vereceğini ifade ederek, halkın gerek 3 Kasım, gerekse 28 Mart seçimlerinde AK Parti iktidarını istediğini söyledi. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın kendisiyle ilgili ‘’Olmuyor Başkan Yönetemiyorsunuz’’ isimli bir kitap hazırladığını belirten Topbaş, şöyle devam etti: “Her noktada varız, hizmet veriyoruz. İstanbul çok farklı bir boyuta geldi. Tüm sahillerdeki olumsuzlukları kaldırdık, halkımıza açtık. Büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. Çok büyük mesafeler aldık. İstanbullu denizlerden istifade edecek hale geldi. Bunlar mı olmuyor? Her yağmurda sel alan bir kenti o kaostan kurtardık. Her karda kilitlenen bir şehri, kar yağışında felç olmaktan kurtardık. Şehri lâlelerle donattık. Olmuyor mu? Kalkıp da çok çalışmamızı çekemeyenler ‘Olmuyor Başkan.’ deyince ‘Sen çalışma.’ anlamında alıyorum bunu. Daha çok çalışacağız, 24 saat 365 gün çalışacağız.” Eski tarz siyasetin bırakılması gerektiğini ifade eden Topbaş, vatandaşın bu tarz siyaseti artık istemediğini kaydetti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.