Haberler

İnşaatta yaşanan kriz, müteahhitleri ucuz konut üretimine yöneltiyor

Tarih: 4 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: İsa Sezen

Bankaların kredi faiz oranlarını yükseltmesi ve inşaat malzemeleri fiyatlarında meydana gelen patlama, lüks konut inşa edenleri zor durumda bıraktı.

İşlerin azaldığı yaz dönemine denk gelen olumsuz gelişmeler sebebiyle metrekaresi ve fiyatı yüksek lüks konutlara talepte durgunluk gözleniyor. Sektör temsilcileri, gelişmelerin lüks konut anlayışını da değiştireceğini ifade ediyor. Avrupa Konutları Pazarlama Koordinatörü Ediz Giray, metrekaresi 1.800-2 bin dolar olan konut üretiminin hızla azalacağı görüşünde. İnşaatlarda ikinci kalite malzemenin kullanılacağı, metrekaresi düşük, fiyatı ucuz konutların yapımının hızla artacağını belirten Giray, “Bugüne kadar hep yüksek gelir grubuna hitap eden konutlar yapıldı. Orta gelir grubu ihmal edildi. Kredi faizleri ve malzeme fiyatlarındaki artış, oyuncuların zorunlu olarak orta gelir grubuna yönelmesini sağlayacak.” diyor.

Ekonomik büyümenin lokomotifi haline gelen inşaat sektörü, son günlerde meydana gelen dalgalanmalar yüzünden krizle karşı karşıya. Dolarda yüzde 15, Euro'da yüzde 30'lara varan artışla başlayan hareketlenme faiz oranlarını da hızla yükseltti. Bankalar konut kredi faizlerini yüzde 1,07'lerden 1,25'lere çıkardı. Faiz oranlarındaki yükseliş, ev almak için araştırma yapan tüketicilerin hesaplarını da bozdu. Artışın büyük çaplı kredilere olumsuz yansımasının daha fazla olması, lüks konutlara talebin azalmasına sebep oldu. Bu gelişmeye inşaat malzemelerine yapılan ani zamlar eklenince sektörde faaliyet gösteren firmaların endişesi daha da arttı. Yüksek gelir grubu için metrekaresi 2 bin dolarları bulan konut inşa edenler piyasalardaki dalgalanmanın normale dönmesini umutla bekliyor. Orta gelir grubuna yönelik inşa edilen Avrupa Konutları’nın Pazarlama Koordinatörü Giray, lüks konutlarda satış rakamlarının açıklandığı kadar yüksek olmadığı görüşünü savunuyor. İnşaat bitmeden “yüzde 80'i, 90'ı satıldı” şeklindeki açıklamaların pazarlama stratejisi olduğunu vurgulayan Giray, son ekonomik gelişmelerin satışları daha da aşağı çekeceğini düşünüyor.

Kendilerinin başından beri karı-koca çalışan ailelerin bütçelerinin kaldırabileceği çapta konutlar yaptıklarına işaret eden Giray, ‘Önce al, sonra öde' kampanyasına ilginin, hedef kitlelerini doğru seçtiklerinin delili olduğunu ifade ediyor. Ediz Giray'a göre konut kredi faizlerinin yükselmesi ve inşaat malzemelerindeki artışlar gayrimenkul sektöründe önemli bir kırılmaya yol açacak. 3 yıldır ihmal edilen orta gelir grubunun hatırlanacağı bir döneme girileceğini ifade eden işadamı, küçük metrekareli, düşük fiyatlı konutların önümüzdeki dönemde yıldızının parlayacağını savunuyor. 2001 yılındaki krizin ardından ertelenen lüks konut taleplerinin geçtiğimiz yıla kadar karşılandığını ve ciddi bir arz fazlası oluşmaya başladığını ifade eden Giray, tüketiciyi düşünen, fiyat politikasını doğru oluşturanların ayakta kalabileceği inancında. Giray, bankaların yükselen konut kredi faiz oranlarının kısa vadede düşmeyeceği görüşünde. Birçok bankanın bugüne kadar zarar etmeyi göze alarak yüzde 1,10'un altında aylık faiz oranıyla kredi kullandırdığına dikkat çeken Ediz Giray, “Bankalar bu döneme kadar kredi kullanan kişi kredi kartı alır, mevduat hesabı açtırır, fatura ödemelerini bankamdan yapar diye düşünüyordu. Belki bazıları bugüne kadar zarar etti. Dalgalanmanın ardından gelinen 1,25'lik seviyeler bankaları da rahatlattı.” diyor. Bugüne kadar 2 bin konutun yapımını tamamlayan, bin konutun da inşasına devam eden Yapı Kredi Koray'ın Genel Müdürü Hakan Kodal da kredi faizlerinde meydana gelen artışın evini kredili olarak almayı planlayan tüketicilerin beklemeye geçmesine sebep olduğunu söylüyor. Sektörün yaşadığı hareketliliğe rağmen sene sonuna doğru piyasaların sakinleşeceği ve dövizin ineceği tahmininde bulunan Kodal, “cebimde biraz para var; ama fiyatlar biraz daha düşsün bekleyeyim ya da faizlerin düşmesini bekleyeyim” gibi hesaplar yanlış olabilir. Çünkü şu an faizler yüksek gibi olsa da, faizler düştükçe gayrimenkul fiyatları yukarı çıkacaktır. Yani aralarında ters orantı var. Konut almak için şu anda en uygun zamanlardan birisini yaşıyoruz.” değerlendirmesini yapıyor.

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışının kısa vadede konut fiyatlarına yansımayacağını ifade eden Kodal, faizler düşüp de talep tekrar arttığında malzemedeki artışın konuta da yansımasının görüleceğini söylüyor.

Memurlara lüks konut pahalı geldi
Toplu Konut İdaresi’nin, kaynak sağlamak amacıyla orta gelir grubuna yönelik Ankara’da yapacağı konut projesi, memur kesimine ‘pahalı’ geldi. İdarenin Ankara-Eskişehir yolu üzerinde yapacağı ve geçen hafta satışa çıkardığı 4 bin 426 lüks konuta beklenenin altında talep geldi. 676 konuta 450 civarında başvuru gelirken, kamunun örgütlü taleplerine tahsis edilen 3 bin 700 konuta başvuru 200 civarında kaldı. İdareden, 15 bin ‘sosyal konut’ isteyen kamu kuruluşları, ‘Turkuaz Vadisi Projesi’ ile sunulan fiyatları ‘yüksek’ bulunca, idareye teşekkür edip, sosyal projeleri bekleyeceklerini bildirdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.