Haberler

Vakıflar, yurtdışındaki Osmanlı eserlerinin envanterini çıkaracak

Tarih: 3 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Habib Güler

Yurtiçindeki eserlerin büyük bölümüne yönelik restorasyon projesi yürüten Vakıflar Genel Müdürlüğü, ülke dışındaki Türk eserlerine de sahip çıkacak.

TBMM’de görüşülmeye devam eden Vakıflar Kanunu’yla tüm dünyadaki Türk eserlerini tamir etme yetkisine kavuşacak olan genel müdürlük, birçok ülkede bulunan Osmanlı eserlerine yönelik envanter çalışması başlattı. Nerede hangi eserin bulunduğunun tam olarak tespit edilmesinin ardından, yok olmaya yüz tutan tarihî değerlerin yeniden canlandırılması hedefleniyor. Eserin bulunduğu ülkenin bu konuda sorun çıkarması durumunda ise AİHM gibi uluslararası mahkemelere gidilecek. Vakıflar Kanun Tasarısı’nı görüşen Adalet Alt Komisyonu’nun başkanı AK Partili Recep Özel, “Başkalarının Türkiye’de 100 eseri varsa, bizim dışarıda belki bin eserimiz var. Ancak ne yazık ki bugüne kadar dışarıdaki eserlerimizin envanterini bile çıkaramamışız. Öncelikle bunun tamamlanması lazım.” dedi. Bu arada, tasarıya ilişkin alt komisyon görüşmelerinde CHP’liler tasarının kanunlaşmasıyla Ayasofya’nın kiliseye dönüşebileceği iddiasında bulundu. Tasarıya karşı çıkan CHP’lilere göre kanunla birlikte Büyükada ve Gökçeada’nın da kaybedilmesi gündeme gelebilecek. Konunun uzmanlarından Doç. Dr. Ali Akyıldız da CHP’lilerin itirazlarında haklılık payı bulunduğunu bildirdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.