Haberler

Çevreciler Belek için ayakta!

Tarih: 5 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Tahsin Aksu
Son yıllarda Türk turizminin yükselen değeri haline gelen golf sporu, Antalya Belek'teki ormanın yok olmasına neden oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemelerle çeşitli turizm şirketlerine ait üç adet konaklamalı golf alanının inşası için yüzlerce ağaç kesilirken, TEMA Vakfı'nın yürütmenin durdurulması için açtığı dava halen devam ediyor. Havadan çekilen fotoğraflar ise ağaç kesiminin boyutlarını gösteriyor.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek'teki İleribaşı-İskele mevkii civarında yapımı süren golf sahaları için bugüne kadar yüzlerce ağaç kesildi.

Bölge 1990'da "turizm bölgesi" ilan edilirken, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın 1998'de onaylanan "çevre düzeni planı"nda sadece iki adet golf sahası bulunuyordu. Ancak bu plan AKP iktidarıyla sonuçlanan 3 Kasım 2002 seçimlerinin hemen ardından revizyona uğradı ve plandaki golf sahası sayısı dörde çıkarıldı.

Bitki örtüsü yok oldu
Turizm Bakanlığı 2004'te planda yeniden bir değişiklik yaparak, yedi adet golf sahasına izin verdi. Dört tane konaklamalı golf tesisi halen faaliyetini sürdürürken, bakanlıktan yatırım belgesi alan Kaya Golf Club, Akdeniz Golf Club ve Köprüçay Golf'ün inşaatı da halen devam ediyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), çevre halkının da desteğiyle konuyu yargıya taşıdı. TEMA Antalya İl Temsilcisi Nurten Baykara, şunları söyledi:

"Mülkiyeti orman olan bölgede yaygın fıstık çamı ormanı ile çok zengin bitki örtüsü bulunmakta. Bu bölgedeki değerler hesaba katılmadan turizme açıldı. Bu alanda bakanlığın verdiği tahsisler sonucunda golf alanı adı altında ağaç kesimleri sürüyor."
Söz konusu ormanlık arazideki inşaatlardan en büyüğü Kaya Holding'e ait Kaya Golf Club'ın inşaatı. 950 dönümlük alanı kapsayan inşaat için bakanlıktan her türlü iznin alındığını belirten Kaya Hotels ve Resorts İletişim Direktörü Sevim Deniz, konu hakkında şöyle konuştu: "Golf sahası için oradaki yeşilliklerin bir şekilde kesilmemesi mümkün değil. En az tahribatla bu işi halletmeye çalışıyoruz. Biz legal yollardan izinlerimizi aldık."

'Golf sahası' reklamı RTÜK'e şikâyet edildi
Turizm potansiyeli ve geliri artırma gerekçesiyle golf alanları açma girişimlerinin doğal yaşam alanları ve orman varlıklarını yok edeceği endişesi taşıyan çevreciler, Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu hakkında, "doğa dostu spor" yönünde tanıtım yapılan "100 Golf Sahası Projesi" reklamıyla halkı yanılttığı gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) şikâyetçi oldular.

'Gerçekleri yansıtmıyor'
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 50 bin yılda oluşan kumul ormanlık alanı korumak için oluşturulan Sorgun Platform Koordinatörü Işıl Eteş, federasyonun, 1 Mayıs tarihinde ilk olarak Discovery Channel'de yayımlanan, "4 yılda 100 golf sahası" hedefini açıkladığı ve golfun doğayla iç içe ve dost olduğuna dair slogan ve görüntülerin yer aldığı reklamın gerçekleri yansıtmadığını iddia etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "golf alanlarının atıl ve çöplük olarak değerlendirilen yerlerde yapılacağı" yönündeki kararına dikkati çeken Eteş, "Buna rağmen, Belek ve çevresine yapılan 6 golf sahası, doğal hayatı olumsuz etkilemektedir. Golf sporuna değil, doğal yaşam alanları ve ormanlıklara golf sahası yapılmak istenmesine karşıyız. Çünkü, bunlar yerine koyamayacağımız değerlerdir" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.