Haberler

Unakıtan’dan Belediyelere ’İmar Yapın, Paraları Alın’ Talimatı

Tarih: 5 Haziran 2006 Kaynak: Hürriyet
İmarsız hazine arazilerinin satışını durduran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tüm belediyelere bir yazı göndererek, arazilerin hemen imarlı hale getirilmesini ve satılmalarını istedi.

Devlet malıyla ranta son vermek için imarsız Hazine arazilerinin satışını durduran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, belediyelere de "Yapın planı, alın parayı" niteliğinde bir genel yazı gönderdi. Maliye Bakanı, imarsız olduğu için ucuza kapatılan ve daha sonra imar planı geçirilerek büyük rantlar elde edilen Hazine’ye ait taşınmazların imar sorununun halledilmesi için de harekete geçti. Unakıtan, bu amaçla 81 ilin valilikleri ile büyükşehirler, il, ilçe ve belde belediyelerine imarsız Hazine taşınmazlarının imar planlarının hazırlanması için yeni bir yazı gönderme kararı aldı.

Öncelik Büyükşehirlerde: Valilikler ve bütün belediyelere fakslanmaya başlanan Maliye Bakanı Unakıtan imzalı yazıda, öncelikle, büyükşehirler dahil il, ilçe ve beldelerin, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan ve 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı dışındaki Hazine taşınmazlarının satış ihalelerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu hatırlatıldı. Yazıda, bu sınırlar dışında kalan plansız taşınmazların satış taleplerinin de, Valilikler (Defterdarlık) tarafından incelenerek, satışları değerlendirilmek üzere Bakanlığa gönderilmesinin istendiğine işaret edildi.

Plan Yapın: Maliye Bakanı’nın yazısında, 4706 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazine’ye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, öncelikle yerinde muhafaza edilemeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla ilgili belediyeye yüzde 10 pay aktarıldığı, kalan kısmından da yine ilgili belediyeye yüzde 30, varsa büyükşehir belediyesine de yüzde 10 pay verildiği vurgulandı. Genel yazıda, daha sonra şu görüşlere yer verildi: "Büyükşehirler dahil illerin merkez ilçe ve diğer ilçe ve beldelerin belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan ve 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı dışındaki (plansız) yerlerde bulunan Hazineye ait taşınmazlar, satış işlemi dışında tutulduğundan, bu tür taşınmazların satış işlemlerinden ilgili belediyelere herhangi bir pay aktarılması söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle, büyükşehirler dahil illerin merkez ilçe ile diğer ilçe ve beldelerin belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan ve plansız alanda bulunan Hazineye ait imarsız taşınmazların satılarak ekonomiye kazandırılabilmesi için, ilgili belediyelerce bu alanların biran önce imar planlarının yapılması halinde, satış işlemleri kısa sürede değerlendirilerek, belediyelere satış bedelinden Hazinece pay aktarılması mümkün olabilecektir."

Bir An Önce: Maliye Bakanı, yazının son bölümünde de, belediyelere bu yöndeki işlemleri biran önce gerçekleştirmeleri, valilere ise belediye başkanlarına bu yönde gerekli duyuruları yapmaları çağrısında bulundu.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, Bakan Unakıtan’ın Hazine’ye ait taşınmazların imar planlarının bir an önce hazırlanmasını istediğini, söz konusu yazının da bu çerçevede gönderildiğini belirttiler. Bakanlık yetkilileri, şu değerlendirmede bulundular: "Gayrimenkul piyasasındaki hareketlilikle birlikte, imar planları yapılan yerlerin rantı hemen yükseliyor. Planlı yerlerin değerinde 4-5 misli artış görülüyor. Devlete ait taşınmazların ucuza kapatılmaması için imarsız taşınmazlarda satışı durdurduk. Şimdi 2. adım atılıyor ve valilikler ile belediyeler, imar planları için harekete geçiriliyor. Hazine’ye ait taşınmazların satış gelirlerinin yüzde 46’sı belediyelere gidiyor."

Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Türkiye’de halen Hazine’ye ait 1 milyon 980 bin 910 adet taşınmaz bulunuyor. Bunların 177 bin 627’sinin, 1/5000 ve 1/1000’lik planlarının yapıldığı görülüyor. Toplam taşınmazların yüzde 8.96’sını oluşturan bu gruptaki taşınmazların arsa vasfını kazandığı, planda konut, hastane, okul, sosyal tesis gibi kullanım alanlarının belirlendiği ifade ediliyor. Hazine’ye ait taşınmazların 1 milyon 803 bin 283’ünün ise imarının olmadığı dikkat çekiyor. Bu araziler de kayıtlarda tarla, bağ, v.b olarak yer alıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.