Haberler

Konuta para bağlayanları üzmeyiniz

Tarih: 4 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Güngör Uras
Sayın konut yap-satçıları... Yapmayınız, etmeyiniz... İlanlarınıza güvenerek, kâğıt üzerindeki projelere, maketlere varlarını, yoklarını bağlayanları üzmeyiniz... Şunun şurasında nisanda üretici fiyatları endeksi 1.94, mayısta 2.77 arttı. Bunu bahane ederek "batıyoruz" diyerek, konut hayaliyle yaşayanların hayatını karartmayınız.

Zaten bugüne kadar konutta "balon" vardı. Konutlar, yaratılan hava ile "gerçek değerlerinin üzerinde" satıldı. Satın alanlara sabit fiyat güvencesi verildi.

Mayıs ayı fiyat artış oranlarının açıklanacağı gün konut yap-satçıları "felaket haberleriyle" ortalığa döküldü. Ankara'da TOKİ'de (Toplu Konut İdaresi'nde) inşaatçıların batıyoruz zirvesi yapıldı!"

Kriz balonu
İnşaat girdilerindeki artış nedeniyle zor durumda kalan müteahhitlere TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Batarsanız biz de sizinle batarız... Allah'a duacıyız" dedi. 500 şantiyede 200 müteahhitle çalıştıklarını belirten Bayraktar, "Krizi (yazarın notu: Bu ne krizi ise anlaşılması pek zor!) iki ay içinde elbirliğiyle çözmeye çalışacaklarını" söyledi.

Aynı gün Yalçın Bayer, "Yeter Söz Milletin" köşesinde, "TOKİ zorda. İnşaat enflasyonunun yüzde 40'ı bulduğunu iddia eden müteahhitler fiyat farkı istiyor" başlığı altında bir müteahhidin söylediklerini aktardı.

Yap-satçı diyor ki, "TOKİ, müteahhitlere anahtar teslimi sözleşme yapıyor. Bu inşaatlar durma noktasında. Maliyet artışları karşısında bu işleri bitirmemiz mümkün değildir."

Sayın okuyucularım, buna düpedüz "fırsatçılık" denir. Yap-satçılar gazetelere çarşaf çarşaf ilanlar vererek evleri satarken maliyet hesaplarını neye göre yaptı? Sözleşmelerinde, maliyet artışlarının, alıcıdan veya devletten tahsil edileceğine dair bir şart mı var?

İyisi/kötüsü belli olacak
İnsanların üç kuruş paralarına, bankalardan aldıkları kredileri ekledi. Yap-satçıların temel atıp evlerini teslim etmesini bekliyor. Bu arada bankaya faiz ödemeleri başladı bile... Yap-satçılar daha işin başında "çamura yatar ise" daha önceki "banker" veya "banka" faciaları benzeri bir de "konut faciası" mı yaşayacağız?

İşte bugün yiğitlerin "er meydanına çıkma günüdür." İyi "müteahhit" ile "yap-sat"çı farkı belli olacak. İyi müteahhit, "Ey konut alan müşterimiz... Söz verdiğimiz fiyattan, söz verdiğimiz sürede konutunuzu teslim edeceğiz. Gönlünüz ferah olsun..." diye gazetelere ilan verecek.

İşte bugün TOKİ de ne kadar "yiğit" olduğunu sergileyecek. İlan vererek, "Ey vatandaş. Endişe etme, müteahhit tamamlamaz ise bir başkasına bu konutu tamamlatacağız. Zamanında ve bağlantı yaptığınız fiyatla size teslim edeceğiz" diyecek...
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.