Haberler

Belediyeye 'yap planı, al parayı' formülü

Tarih: 5 Haziran 2006 Kaynak: Birgün
İmarsız olduğu için ucuza kapatılan ve daha sonra imar planı geçirilerek büyük rantlar elde edilen Hazine'ye ait taşınmazların imar sorununun halledilmesi için Maliye Bakanlığı ilginç bir yöntem uyguladı. Önce imarsız Hazine arazilerinin satışını durduran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şimdi de belediyelere ve valiliklere yeni bir yazı göndererek, bu arazilerin acilen imar planlarının yapılmasını istedi ve "Yapın planı, alın parayı" mesajını verdi.

81 ilin valilikleri ve bütün belediyelerine fakslanmaya başlanan Maliye Bakanı Unakıtan imzalı yazıda, öncelikle, büyükşehirler dahil il, ilçe ve beldelerin, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan ve 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı dışındaki Hazine taşınmazlarının satış ihalelerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu hatırlatıldı.

Yazıda, bu sınırlar dışında kalan plansız taşınmazların satış taleplerinin de, Valilikler (Defterdarlık) tarafından incelenerek, satışları değerlendirilmek üzere Bakanlığa gönderilmesinin istendiğine işaret edildi.

Bu arada Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, Bakan Unakıtan'ın Hazine'ye ait taşınmazların imar planlarının bir an önce hazırlanmasını istediğini, söz konusu yazının da bu çerçevede gönderildiğini belirttiler.

Bakanlık yetkilileri, A.A'ya konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundular: "Gayrimenkul piyasasındaki hareketlilikle birlikte, imar planları yapılan yerlerin rantı hemen yükseliyor. Planlı yerlerin değerinde 4-5 misli artış görülüyor. Devlete ait taşınmazların ucuza kapatılmaması için imarsız taşınmazlarda satışı durdurduk. Şimdi 2. adım atılıyor ve valilikler ile belediyeler, imar planları için harekete geçiriliyor.

Hazine'ye ait taşınmazların satış gelirlerinin yüzde 46'sı belediyelere gidiyor. Dolayısıyla, gerek büyükşehirler, gerekse diğer belediyeler, plan konusunda ne kadar çok çaba sar-federse, ne kadar hızlı hareket ederse, o kadar kazançlı çıkacaklar. Çünkü, biz de, planı yapılmış Hazine taşınmazlarının kısa sürede satışını yaparak, bunları ekonomiye kazandıracağız. Bir yerde belediyeler, ne kadar çok plan yaparsa, o kadar çok para kazanacak. Böylece bu işten hem devlet, hem belediye kazanacak." Öte yandan Hazine'ye ait taşınmazların 1 milyon 803 bin 283'ünün imarının olmadığı dikkat çekiyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.