Haberler

Almanya, tarihini 8 bin metrekareye sığdırdı

Tarih: 3 Haziran 2006 Kaynak: Birgün
Almanya Dışişleri Bakanı Frankholter Walter Steimeier'ın Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile küresel gündeme ilişkin ortak açıklamaları haber ajanslarına çiselerken, araya karışan bir de 'kültür haberi' vardı.

Dünya Kupası'na harıl harıl hazırlanan ülkede, Alman kimliğinin ne menem birşey olduğunu ciddi ciddi anlamaya ve Dünya Kupası vesilesiyle topraklarında misafir edeceği uluslararası konuklarına anlatmaya çalışan bir sergiydi bu.

Bu ilginç sergi, eski Şansölye Helmut Kohl'ün girişimleriyle kültür hayatına Devlet desteği ile kazandırılan, Berlin'deki Alman Tarih Müzesi'nde dün açıldı.

Yönetmenliğini Hans Ottomayer'in yaptığı müzede açılan ve İsa'dan bugüne 2 bin yıllık bir periyodu kucaklayan sergi, teşhir ettiği binlerce kültürel ve tarihî parça ile ülkenin ve dünyanın girdabına kapıldığı şiddet sarmalını gözler önüne seriyor. Nazi diktatörü Adolf Hitier'in demirbaşı olan ve üzerinde kurşun delikleri bulunan, aynı zamanda Charlie Chaplin'in 'Büyük Diktatör' filminde bir balona dönüştürülen Dünya 'küresi'nin orijinalinin yanı sıra, Ortaçağ Al-manyasından gelen 'Şövalye' zırhları ve bir 'Türk Çadırı'nın da yer bulduğu sergide, Yahudi soykırımı ve Doğu Almanya fenomeni de, sergilenen özel alan ve Tra-bantP5o/2 otomobili gibi parçalarla izleyicilerin karşısına çıkıyor.

'İki Bin Yıl üzerinden, görseller ve beyanlarla Alman Tarihi' adlı sergi, 8 bini aşkın tarihsel obje

ve sanat eserini içeriyor. Hazırlığı için 6 yıl emek verilen sergi, Berlin'in merkezindeki eski Prusya cephaneliği 'Zeughaus'un iki katını kaplarken, müze yöneticisi Ottoma-yer için etkinlik, 'Görselleşmiş bir Tarih' olma anlamına geliyor.

Sergi, 'tarihine İsa'dan sonra 9 yılındaki Teutoburg Ormanı Muharebesi'nden kalma bir tolga ile başlarken, bu muharebe, Roma İmparatorlu-ğu'na direnen Ger-mania adına epey önem kazanıyor.

Eski Saksonya tarihine dair paha biçilmez bir parça olan 'Heiland' şiirinin özgün kopyasına da yer veren sergide Charlemagne döneminden Ortaçağ'a, Reform sürecinden 30 Yıl Savaşları'na kadar birçok unsur, görselleştiriliyor, belgeleniyor.

Serginin ilginç objelerinden biri de, 19. Yüzyıl savaş ganimeti olarak Alman askeri lideri Mareşal Bluecher'in Napolyon'dan ele geçirdiği ünlü 'üçgen' şapkası...

Açılan bu sergiye dek, Zeughaus envanterinin karanlık depolarında tutulan binlerce eser arasında yer alan bir diğer ilginç parça da, 1952 yılında, Potsdam'da küçük bir erkek çocuğunun bahçede oynarken bulduğu, 1849 tarihli Anayasa dokümanı.

Yine, 8000 metrekarelik serginin 1000 metrekaresini Nazi dönemi işgal ederken, serginin yarısını ülkenin 1. Dünya Sava-şı'ndan sonra edindiği kültür birikimi oluşturuyor.'İki Bin Yıl üzerinden, görseller ve beyanlarla Almanya Tarihi' sergisi ile ilgili ayrıntılı bilgi için internet: www.dhm.de Birgün
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.