Haberler

Dünya Çevre Günü'nde çöl uyarısı

Tarih: 6 Haziran 2006 Kaynak: CNN Türk
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre çöl ekosistemleri, iklim değişikliği, yeraltı sularının aşırı tüketimi ve hatta turizm nedeniyle büyük tehdit altında.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) Çöllerin Küresel Görünümü ismiyle hazırladığı rapor Dünya Çevre Günü dolayısıyla hazırlandı.

Raporda yeryüzünün yaklaşık 33.7 milyon kilometrekaresinin bugün çöl sayıldığı ve 500 milyon kişinin yaşadığı bölgelerdeki özel bitki ile hayvan türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Küresel ısınmanın ötesinde
UNEP'ten Andrew Warren, iklim değişiklikleri, yeraltı sularının aşırı tüketimi, tuz oranının artması ve faunanın yok olmasıyla çöllerin de daha önce görülmemiş ölçüde tehdit altına girdiğine dikkati çekiyor.

Rapora göre, çöllerde ortalama sıcaklık 1976-2000 yılları arasında 0.5-2 santigrat derece arttı. Aynı zaman diliminde diğer bölgelerdeki sıcaklık artışı ise 0.5 dereceydi. Bu gidişle çöller 2100'e kadar 5-7 derece daha ısınacak.

Daha da kuruyacaklar...
Gözlemlenen 12 çöl bölgesinin neredeyse tamamı gelecekte daha kuru yerler haline gelecek. Güney Amerika'da su tutarak çöl alanları koruyan buzulların erimesi ise daha büyük bir problem.

Nehir yataklarının kuruması, uygun şekilde yapılmayan sulama faaliyetleri ve nüfus artışı, su sıkıntısını daha da artıracak. Yol inşaatları, kirlilik, turizm ve avcılık da faunayı tehdit ediyor.

Tüm dünyaya elektrik
Oysa çöller rüzgar ve güneş enerjisi üretimi amacıyla da kullanılabilir. Uzmanlar, Sahra Çölü'ne kurulacak 800 kilometrekarerlik bir güneş panelinden, dünyanın ihtiyacı olan tüm elektrik enerjisinin sağlanabileceğini belirtiyor.

Ayrıca çöllerde yetişen bazı özel bitkilerden ilaç üretiminde yararlanılabiliyor, ancak bu gibi ayrıntılara yeterince önem verilmiyor.

50 yıl sonra yok olacaklar
Değişen dünyanın baskısına maruz kalan çöller, aslında biyolojik, kültürel ve ekonomik bakımdan yaşayan bölgeler. Özellikle ABD ve Arabistan Yarımadası'nda her yıl daha fazla insan çöllerde yaşamayı tercih ediyor.

Çöllere yapılan şehirler ve su kaynaklarının getirilmesi bu özel alanların kalbine bıçak gibi saplanıyor. Çöllerdeki dağlık bölgelerin vahşi sakinleri ve ekosistemleri de acil önlem alınmazsa 50 yıl içinde yok olacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.