Haberler

Sertifikalı Restorasyon Ustaları

Tarih: 7 Haziran 2006

Tarih öncesi çağlardan beri pek çok uygarlığın belgelerini günümüze taşıyan Türkiye, kültür varlığı yönünden zenginliğiyle, dünya kültürel mirasının en önemli yapı taşlarından biridir. Buna rağmen, ne yazık ki, Türkiye’de gerçekleştirilen restorasyon uygulamalarında, proje aşamasındaki uzmanlığın uygulamalara yansıtılmasında önemli sorunlar yaşanıyor. Bu sorunun temel nedeni, restorasyon uygulamalarında uzmanlık gerektiren konularda bilgi ve beceriye sahip, çağdaş uygulama teknik ve yöntemlerine hakim ara elemanların ve ustaların eksikliğidir.

Kültür varlıklarının ve tarihi alanların çağdaş ilkelere uygun, doğru yöntemlerle korunması ve gelecek nesillere tüm özgün nitelikleriyle iletilmesi, ancak eğitimli ve bilinçli uygulamacıların yetiştirilmesiyle gerçekleşecek. Bu amaçla, Koruma ve Restorasyon Firmaları Derneği (KOREFD) tarafından geliştirilen ve dernek tarafından AB fonlarıyla uygulanan “Kültürel Mirasın Korunması Sürecinde Kalifiye Uygulama Elemanı Yetiştirme Programı” başlıklı proje ile kapsamlı, detaylı ve çok yönlü bir eğitim programı oluşturuldu.

“Toplum yararına, uzman eğitmenler aracılığıyla, gerçekleştirilen projedeki tüm çaba kalifiye usta yetiştirmek amaçlıdır; projenin somut sonuçlarını yetiştirilen kalifiye ustaların gerçekleştireceği nitelikli uygulamalar ortaya koyacaktır.”
Atilla Koç (Kültür ve Turizm Bakanı)

“İlkeli” Uygulamalar İçin İlk Adım “Teorik Eğitim”
Program kapsamında, meslek yüksek okulları restorasyon bölümü mezunları, meslek liselerinin restorasyon, yapı, yapı ressamlığı, inşaat ve mobilya dekorasyon bölümü mezunları ve inşaat sektöründe deneyimli işsiz gençlerin eğitilmesini hedefliyor. Eğitim programında ilk iki ay boyunca restorasyon yaklaşımları, ilkeler, yapı malzemeleri ve uygulama teknikleri üzerine bilgilerin aktarıldığı “teorik eğitim” sunuluyor. Bu süreçte, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden restorasyon konusunda uzman akademisyenler ve restorasyon uygulamaları gerçekleştiren mimarlar eğitim kadrosunda yer alıyor. Bu sayede, kursiyerler, mesleki yaşamları boyunca yakalayamayacakları bir fırsat sunulmuş oluyor. Koruma konusunda uzman akademisyenlerle, teorisyenlerle ve uygulamacılarla tanışan kursiyerler, bu konuda bilimsel yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Böylelikle koruma bilinçleri gelişiyor.

“’Kültürel Mirasın Korunması Sürecinde Kalifiye Uygulama Elemanı Yetiştirme Programı’ proje sürecinden uygulamanın sonuna kadar restorasyonun her aşamasında görev alacak kişilerin ortak dilini oluşturmak için atılmış çok önemli bir adımdır.”
Gülsün Tanyeli (Y. Doç. Dr.-İTÜ)

 

İlk Şantiye Deneyimi “Uygulama Eğitimi”
Bunu takip eden yedi aylık süreçte ise, verilen teorik bilgilerin pekiştirildiği “uygulama eğitimi” gerçekleştiriliyor. Uygulama eğitiminde kursiyerler, restorasyon uygulamalarının doğru yöntemlerle gerçekleştirildiği nitelikli şantiyelere yerleştiriliyor ve şantiye şefleri ile ustabaşları denetiminde taş işçiliği, raspa işleri, sedefkari, kalemişi, çini konservasyonu gibi çeşitli temel restorasyon uygulamalarında deneyim kazanıyorlar.

“Artık kalifiye taş ustası yetişmiyor. Bizler bu ustalığın son kuşağıyız. Bu işi olması gerektiği gibi yapabilecek toplam 30-35 usta var Türkiye’de. Eğer yeni ustalar yetişmezse ve mevcut ustalara iş olanağı sağlanmazsa, 20 sene sonra Türkiye, İtalya ve Yunanistan’dan taş ustası getirmek zorunda kalacak… Yeni yetişen nesil, çekirdekten yetişmiyor. Bizlerin çıraklık yaptığımız taşçı dükkanları artık yok. Bu dükkanlarda çok ince işler yapılmıyordu ama usta-çırak ilişkisi ve el işçiliği vardı. Çırak disiplini ile elle işlerdik taşları. Artık ustalar inşaatlarda yetişiyorlar ve mesleği sadece para kazanmak için yapıyorlar… Bizler bu programa katılan gençlere mesleği öğretiyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz; bundan sonrasını gençler, kendi çabaları ve yetenekleriyle gerçekleştirecekler. Bu konuya eğilirlerse ve kendilerini geliştirirlerse, piyasada istenen ve aranan elemanlar olacaklarına inanıyorum.”
Selim Özdemir (Taş Ustası)

Yedi ay boyunca şantiyelerde çalışan usta adayları, ayrıca 10 gün süren teknik eğitim günlerine de katılıyorlar. Bu süreçte ise, uygulama eğitimi boyunca aldıkları eğitime ek olarak, temel restorasyon işlerini uzman eğitmenler, ustabaşları ve ustalar denetiminde uygulama imkanı buluyorlar.

“Bu programa katılan gençler, koruma prensipleri ve yöntemlerine dair sağlam bir altyapıyı elde ettikleri teorik eğitim sonrasında ustalık yolunda ilk adımı attılar... İnanıyorum ki ustalık yoluna çıkmış olan bu gençler sağlam altyapıları ve deneyimleriyle bulundukları şantiyelerde her türlü olumsuzluğa karşın her daim uygulama kalitesinin bekçiliğini yapacaklardır... Unutulmamalı ki böyle bir ortamın yaratacağı olumlu etkilerden en büyük payı ise korunmayı bekleyen kültürel mirasımız alacaktır.”
Burçin Altınsay (Y. Mimar)

Sertifikalı Ustalar
Tüm bu eğitim sürecini başarıyla tamamlayan kursiyerlere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve T.C. İstanbul Valiliği tarafından sertifika veriliyor. 15 Şubat 2006 tarihinde programın ilk mezunları 46 kursiyer İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. İşsizlik sorunu nedeniyle kursa başvuran ve program sonucunda sertifika alan gençlerden 34’ü çeşitli restorasyon şantiyelerinde işe girdi. Bu sayede, bir yandan tarihi eserlerimizin korunmasında ve restorasyonunda işçilik kalitesi arttırılırken, bir yandan da Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan işsizlik konusuna kısmi de olsa bir çözüm sağlanmış oldu. Bu programın başarıya ulaşması sonucu, T.C. İstanbul Valiliği, T.B.M.M. Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul İŞKUR İl Müdürlüğü ve KOREFD işbirliğiyle ikinci eğitim programının başlatılmasına karar verildi.

KOREFD tarafından, Balat Fener Kültür ve Güzelleştirme Derneği ortaklığıyla ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. İstanbul Valiliği ile İstanbul Sıvacı, Boyacı ve İnşaatçılar Esnaf Odası’nın destekleriyle gerçekleştirilen projeyle ilgili olarak İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Cumhur Güven Taşbaşı sertifika töreninde projenin gelişimini ve sonuçlarını şu sözlerle yorumladı:

“Bizler, bu projeyle, sivil toplum, kamu, sektör, devlet, yerel yönetim olarak birlikte çalışmayı öğrendik; bundan sonra da devam edeceğiz. Kararlıyız; kültür mirasımıza sahip çıkacağız. Kararlı olduğumuzun en büyük göstergelerinden biri bu projedir. Bilgili, tecrübeli, eğitimden geçmiş ustalarla sahip çıkacağız bu değerlere. İstanbul Valiliği olarak söz veriyoruz: bundan sonra yapacağımız bütün ihalelerde bu gençlerimize iş verilmesi zorunluluğunu getireceğiz.”

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.