Haberler

TOKİ, ÜFE'ye değil inşaat enflasyonuna bakacak

Tarih: 7 Haziran 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Meltem Ersoy
TOKİ'yle sabit fiyat modeliyle iş yapan müteahhitler zora düşünce TOKİ Başkanvekili Bayraktar ve Başbakan Erdoğan bir araya geldi. Buluşmadan, yeni ihalelerde genel enflasyon değil, inşaat malzemeleri enflasyonuna göre fiyat artırma kararı çıktı.

Başta çimento olmak üzere inşaat malzemelerine peş peşe gelen zamlar, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile sabit fiyat modeliyle iş yapan müteahhitleri zora soktu. Fiyatlarda sadece genel enflasyon oranında artış yapma hakkına sahip olan bu müteahhitler, inşaat malzemelerine gelen zamlar genel enflasyonun çok üzerinde olunca batma noktası geldi. Geçen hafta TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar'a çıkan müteahhitlerin şikayetlerini dile getirmesinin ardından, geçtiğimiz haftasonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelen Bayraktar yeni ihaleler için 'önlem niteliğinde' bir dizi değişiklik yapma kararı aldıklarını açıkladı. "Müteahhitlerin zor durumda olduğu kesin, biz de bu konuda ne tür önlemler alarak onları rahatlatabileceğimizi konuştuk" diye konuşan Bayraktar, bundan önce yapılan ihalelerde fiyat artırma hakkına ilişkin uygulanan ağırlıklı katsayıyı genel enflasyonla sınırlı tuttuklarını belirtti. Bayraktar, bu şartlar altında bu oranın düşük kaldığını, bunedenle 'daha gerçekçi bir düzenlemeye' gittiklerini söyleyen Bayraktar, bu düzenlemeyi şöyle anlattı: "Mesela, bundan önce aylık ÜFE 0.70 geldiğinde, inşaat malzemelerindeki ÜFE 2 seviyelerinde çıkabiliyordu. Dolayısıyla aradaki fark müteahhitin kaybı oluyordu. Bundan sonra ihale alacaklar için biz sadece inşaat malzemelerindeki enflasyon oranında artış yapma hakkı tanıyacağız. Böylelikle müteahhitin elini rahatlatacağız. Bu konuda gerekli çalışmaları hem biz hem de hükümet yürütüyoruz."

Teminatları Ödeyeceğiz
Bayraktar, bundan önce ihale almış müteahhitlerin mağduriyetini gidermek için de bazı önlemler üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, sabit fiyat modeliyle iş yaptıkları müteahhitlerden yaptıkları yüzre 5'lik teminat kesintisini geri ödemeye başlayacaklarını açıkladı. Bayraktar, "Daha önce teminat olarak tuttuğumuz bu oranı müteahhitleri bir nebze olsun rahatlatmak için ödemeye karar verdik. Eğer Bakanlar Kurulu kararı çıkarsa, önümüzdeki haftadan itibaren bu ödemeleri yapmaya başlayacağız" dedi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.