Haberler

Topkapı surlar bölgesi, turizm ve ticaret merkezi olacak

Tarih: 7 Haziran 2006 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol
Kentsel dönüşümde pilot bölge ilan edilen İstanbul Zeytinburnu Belediyesi, Topkapı surlar bölgesini yenileme alanı ilan etmek için Bakanlar Kurulu'na başvurdu. Bakanlar Kurulu'ndan onay çıkması halinde surlar bölgesi, turizm ve ticaret merkezine dönüştürülecek.

İstanbul Zeytinburnu Belediyesi, Topkapı surlar bölgesini turizm ve ticaret merkezine dönüştürmek için harekete geçti. İlk iş olarak bölgenin yenileme alanı ilan edilmesi için Bakanlar Kurulu'na başvuruda bulunan Zeytinburnu Belediyesi, onayın çıkmasını bekliyor. Onay çıkması halinde Topkapı surlar bölgesi yenileme turizm ve ticaret merkezine dönüştürülecek, bölgedeki bina yoğunluğu ise yarı yarıya azaltılacak. Halen Topkapı'dan başlayarak sırasıyla sur boyları, demiryoluna kadar olan bölüm, sahilde de güneye kadar yer yer

1 km kadar surlardan batıya kaymak üzere olan bölge SİT alanı olduğu için bina yoğunluğu 1 emsal değeri ile diğer ilçelere göre düşük seviyede bulunuyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan düzenleme hayata geçtiğinde, emsal değer 0.40- 0.75 aralığına çekilecek. Böylece bina yoğunluğu fiili durumun altına çekilecek, eski binalar yıkılacak, özellikle Topkapı'da ticaret-turizm beldesi konseptine uygun yeni bir yapılanma olacak. Yaklaşık 5 km'lik bir alanı kapsayan bu çalışmalar, kısa bir süre önce uygulamaya giren 5366 sayılı SİT alanları ile ilgili yasa kapsamında yapılacak. Referans gazetesinin sorularını yanıtlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, düzenlemenin haziran sonu ya da temmuz başında yürürlüğe konulmasının beklendiğini söyledi.

Tekstilciler bölgesinde arsa fiyatı 2 bin 700 Euro'yu buldu
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, birkaç yıldır yaptıkları çalışmalarla ilçenin değerinin arttığını ve arsa değerlerinin yükseldiğini söyledi. Aydın, "Örneğin ilçede en pahalı yerler tekstilcilerin yoğunlaştığı yerler. Burada iki ay önce mahalle arasında toplamı 292 metrekare olan boş bir arsa 850 bin euroya satıldı. Metrekare fiyatı 2 bin 700 euroyu geçiyor. Yatırımcı bu parayı alt kata yapacağı dükkânlar için veriyor. Çünkü burası bir tekstil, deri ve kumaş merkezi olma yolunda. Beldede sadece deri showroom'una ait 900 dükkân var" dedi.

Murat Aydın, Accor Grubu'nun turizm yatırımı yaptığı ilçede özellikle sahil kesimlerine yatırımcılardan büyük ilgi olduğunu, pek çok yatırımcının gelip kendisine fikir sorduğunu söyledi. Sahil bandına ilişkin Turizm Bakanlığı'nın planlarının çıkmasının beklendiğini anlatan Aydın, "Buralarda mülkler özel kesime ait. Kamuya ait mülk yok. Sadece askeriyenin bir alanı var, bir de önceden Et Balık Kurumu'nun olan bir gayrimenkul şimdi Toplu Konut İdaresi'nin portföyünde bulunuyor. Dolayısıyla sahilde bir yatırım yapmak için özel maliklerle anlaşmak gerekiyor. Plan sorunu bitince, yabancılar daha rahat ilgilenecek, hatta oradaki maliklerin başına talih kuşu konacak" dedi.

Yazarlar vadide ev sahibi olacak
Murat Aydın, ilçede para kazananların yine ilçede yaşamasına yönelik farklı projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Bunlardan biri de içinde Merkezefendi'nin de olduğu alanın Kültür Vadisi olarak yapılandırılması ve buraya yazar, çizer, sanatçı gibi aydınların uygun fiyata ev sahibi olabileceği konutlar yapılması yönünde. Aydın, "Bir kent orada yaşayanların kalitesi ile ayakta kalır. Bu nedenle bölgeye 15-20 sanatçıyı çekmeyi istiyorum. Zeytinburnu, milli gelire katkısıyla İstanbul'un en zengin ilçesi ama baktığınızda halkı o zenginlikte değil. Bu yapıyı değiştirmek gerek" dedi.

Cadde altında otopark açılacak
Zeytinburnu Belediyesi'nde Seyid Nizam Mahallesi'nde yaklaşık 5 yıl süren istimlak sona erdi. G 9 ve G 10 sokaklarındaki 500 bina yıkıldı. Buraya 4 şeritli, yanlarında birer şerit park ceplerinin de olacağı toplam 1-1.5 km uzunluğunda bir yol yapılacak. Yolun 2007 yılı başında tamamlanması bekleniyor. Böylece ilçe E5 yoluna bağlanacak. Bu düzenlemeyle birlikte Türkiye'de ilk defa cadde altı otoparkı uygulaması da yapılacak. Otoparkın bin araç kapasiteli olması planlanıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.