Haberler

Konut Sektöründen Piyasaya Hodri Meydan

Tarih: 8 Haziran 2006 Kaynak: Akşam
Piyasalarda mayıs ayında başlayan dalgalanma, halen durulmadı. Piyasaların iki-üç ay içinde durulacağı öngörülüyor. Ama bazı sektörlerin bu dalgalanmaya tahammülü yok. Sektördeki dalgalanmayı durgunlukla geçirmek istemeyen sektörlerin başında inşaat geliyor. İnşaat sektörü son bir yıl içinde milyarlarca dolarlık, binlerce konuttan oluşan yatırıma başladı. Bu konutların satılamaması, ortaya devasa zararlar ve yarım inşaatlar çıkarabilir.

Dövizde ve faiz oranlarında yaşanan değişimle bir dönemin sonuna gelindi. Döviz üzerinden satılan projelere ilginin de çok azaldığını müteahhitler söylüyor. Bankacılar da, konut kredisi başvurularında yarı yarıya düşüş olduğunu dile getiriyor. Şimdi bu yeni durumda müteahhitler, bir çıkış yolu buldu. İnşaat şirketleri satışların önünü kesmemek için, bankalarla da anlaşarak projeye özel sabit faiz uygulamalarını devreye sokuyor. Böylece müşterinin algısını da olumlu tutmaya, talebi etkileyecek moralsizliğe izin vermemeye çalışıyorlar. Durumun geçici olduğu düşüncesiyle de kısa dönemde acil tedbir alma yoluna gidiyorlar.

Durgun Günler
Konut piyasasında yaz dönemi geleneksel olarak durgunlukla geçer. Bu yıl yaza yükselen döviz kurları ve faiz oranları ile girilmesi, yaz durgunluğunu erken başlatmış oldu. Piyasalardaki dalgalanmanın etkilerinin daha net görüleceği üç aylık yaz döneminde piyasalar yeni rotasını çizmiş olurlar. Belirsizlik günlerini boş geçirmek istemeyen müteahhitler, özellikle haziran ayına yönelik kampanyalarla satışlarını canlı tutmayı deniyorlar.

Ağaoğlu'nun Faizi % 1.07
Ağaoğlu Grubu halen inşaatını sürdürdüğü Eltes Güneşi Ümraniye, My World ve My Country projelerinde artan faiz oranlarını müşterilerine yansıtmama kararı aldı. Ağaoğlu'nun binlerce konutluk üç büyük projesinde mayıs ayında uygulanan yüzde 1.07'lik faiz oranı uygulaması devam ettiriliyor.

Kentplus'ta da Faiz Sabit
Bankaların tüketicilere sunduğu konut kredisi faizlerinin yükseldiği bu günlerde, KentPlus Mimarsinan ve KentPlus Ataşehir projelerinde de faizler sabitlendi. KentPlus Mimarsinan ve KentPlus Ataşehir projeleri için Vakıfbank ile anlaşan Emay İnşaat, haziran ayı sonuna kadar tüketicilere 1.07 sabit faiz imkanı sunuyor. Güneri İnşaat'ın yeni projelendirdiği İstanbul Güneşli'deki Ikebana Evleri'nde de satış fiyatında 1 dolar 1.500 YTL olarak sabitlendi.

'Zeytinsuyu Doları' 1,39 YTL
Zeytinsuyu Tepesi Villaları'ndan, haziran ayı içinde ev satın alanlar, döviz kurlarındaki artıştan etkilenmiyor. Saros İnşaat tarafından Kumburgaz'da projelendirilen villa sitesinde 1 dolar, 1.3939 TL olarak hesaplanıyor. Projedeki villalar 210 bin dolardan başlayan fiyatlardan satılıyor.

Üçüncü etabı tamamlanmak üzere olan ve dördüncü etabının yapımına başlanan projede, beşinci etaptaki villalar 210 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Zeytinsuyu Tepesi Evleri'nin 182 metrekarelik 20 adet villadan oluşan 5. etabında, her villa 150 ile 200 metrakare arasında müstakil bahçeye sahip. Zeytinsuyu Tepesi Villaları 'Hafif çelik' yapı sistemiyle inşa edilen ünitelerden oluşuyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.