Haberler

Karakas’ta Mimarlık Politikaları

Tarih: 9 Haziran 2006 Kaynak: Worldview Derleyen: Sinem Çetintürk


Fotoğraf: virtualtourist.com

Karakas, siyasi arzunun bir göstergesi. Banliyöler ve varoşlar kentin yüksek bölgelerinde baskın olarak yer alıyor. Bu yerleşimleri kent merkezinde veya kentin çevresinde görmek imkansız. Sınıflar arası ekonomik ve sosyal sınırlar kentin konut bölgeleri, gayrımenkul politikalarında kendilerini gösteriyor ve insanların kent içinde yaşayışları ve hareketlerine kadar etki ediyor. Karakas’ta komşuluk birimleri sosyal farklıların tanımladığı bölgeler ile oluşuyor. Zengin ve fakir çoğunlukla yanyana konumlanmış.

Çok varlıklı olanlar için, kent yaşam mekanı olmaktan öte çıkar sağlayacak bir alan olarak düşünülüyor. Onlar kenti varlıklarına varlık katan bir makina olarak görüyorlar.

Kentte suç oranı çok yüksek olduğu için orta ve üst sınıflar sokaklarda özgürce dolaşma haklarını kaybettiler. Dikkatlice seçilmiş sosyal gruplar kendileri izole mekanlarda eğlendirmek zorunda kalıyorlar.

Birinci Dünya’da muhafazakar yönetim yoksulluk problemini görmezden gelmeye çalışır. Ancak Karakas’taki varlıklı kesim kendisi görünmez olmayı tercih ediyor. BMW ve Volvo gibi pahalı spor arabalar kullanmayı bırakarak daha ucuz, kaba, göze çarpmayacak, özellikle her zaman aynalı camlı Toyota ve Ford marka araçları tercih etmeye başladılar. Bu önlemler onlara kırılgan bir güven veriyor. Asıl güvenlik ise özel polis güçleri ve 24 saat video kayıdı ile sağlanıyor.

Mimarlığın donmuş bir müzik olduğu benzetmesi yapılır ama Karakas için mimarlığın donuk politika olduğunu söylemek daha doğru. Venezuelalı mimarlar için sosyal değişim yaratma çabası bir gereklilik. Bu bölünmüş toplumun her kesimi kentin birbirine benzemeyen morfolojisi içine yansıyan kendi değerlerine sahipler. Venezuela’da yönetim bir bütün olarak açık bir kimliğe sahip değil ve bunu belirlemek için bir çaba gösterilmiyor. Bunun sonuçları ise son yapılan araştırmalarda açıkça ortaya çıkıyor. 2001 yılında Karakas’ta yapılan incelemenin sonuçları kentin alarm sinyalleri verdiğini gösteriyor. Ülke nüfusunun %84’ü yoksulluk sınırının altında yer alıyor. Bunlara ek olarak, 5 milyonluk Karakas halkının %34’ü banliyölerde insanlık dışı ortamlarda yaşıyor. Bunun sonucu ortalama günde 5 cinayet işleniyor ve en kısa sürede bununla ilgili tedbirler alınmazsa, bu yangın giderek daha da büyük bir hal alacak. Bu durum Venezuela sivil toplumunun karşı karşıya kalacağı en büyük sorunlardan biri.

    
Fotoğraf: Birinci resimde Humbolt Oteli'nin ilk inşa edildiği zamanki hali, bugün ise yapı terk edilmiş...

Modern Harabeler
Her kent ve kültüri kendine ait zenginlik ve gelişime sahip. 19. yüzyılda Barselona, Cerda’nın eşsiz planı ile gelişti, Viyana 20. yüzyılın başlarında Gründerzeit ile kentsel gelişimini sürdürdü. Karakas’ta ise büyük patlama 1950’lerde Venezuela’da petrol krizi zamanında yaşandı. Petrol fiyatlarındaki artış, yabancı göçmenler ve yeni yerleşim alanları için talepler sonucunda Karakas modern bir metropol görünümüne büründü.

Modern mimari ılıman iklime ve tropikal ışığa sahip bu kentten daha iyi bir çevrede inşa edilemezdi. Modern mimarlık örneklerinin kentin belirli bölgelerinde hala kalmasına karşın büyük bir bölümü ise ihmal edilerek harabeye dönmüş durumda.

Unutulan eserler arasında Gio Punti’nin özel evi, Richard Neutra’nın Gorrondona Evi, “El Especialista" Narciso Barcenas’ın binaları ve Domenico Filippones bulunuyor. Her ne kadar UNESCO tarafından Carlos Raul Villanueva's Universidad Central de Venezuela’yı dünya mirası listesine almış olsa da modern binaların korunmasına kentlilerinde ilgi göstermesi gerekiyor. Onlar ise ile genel olarak moderni korumayı gerekli görmüyorlar.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.