Haberler

Yeşilin Ortasında Toscana Evleri

Tarih: 9 Haziran 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Melda Narmanlı Çimen
Özcan ve Draman’ın konuk oldukları ilk ev, mimar Giancarlo Alhadeff’in Casa Nova ismindeki kendi evi. Bir hektar büyüklüğünde bir arazi üzerinde konumlanan ev, yıllarca önce bir çiftlik evi olarak inşa edilmiş. Sonraki sahipleri tarafından bir aile evine dönüşen proje, büyük yemyeşil bahçesi, güneşi farklı zamanda yakalayan pek çok yaşam alanı, üzüm bağları, davetkár havuzu ile sıradışı ve zengin özelliklere sahip. Tüm ailenin daha çok yaz aylarını ve sıcak mevsimleri bir arada karşılama fırsatı bulduğu bu mekán, rahat bir yerleşime ve sıcak bir konfora sahip. Bahçesi, daha içeri adım attığınız ilk andan itibaren, sizi sarıyor, kuşatıyor, etrafa yemyeşil bakmanızı sağlıyor.

İki kattan oluşan Casa Nova’da 5 yatak odası, 2 çalışma odası, 3 banyo, mutfak ve salon yer alıyor. Evin girişinde iki bölümden oluşan oturma odası, bu katta yer alan çalışma odasına açılıyor. Çalışma odası olarak değerlendirilen bölüm, binanın ilk halinde kümes alanıymış. Evin kalbi, yaşayan ve yaşanan mekánı mutfağı, geniş bir alan içine yerleşmiş. İtalyanlar’ın lezzete düşkün yaşamları bu mekánın günlük hayatla iç içe geçmesini sağlıyor. Evin üst katında ise yatak odaları ve banyolar var.

Şarap ve Zeytinyağını Kendileri Üretiyor
Bu evde, bölgenin güneşi ile lezzet kazanan üzümlerinden üretilen şaraplar içiliyor. Toscana bölgesindeki bahçeli evlerin pek çoğu, kendi bağına sahip ve kendi üzümlerini yetiştirerek ev yapımı şaraplarını üretiyorlar. Bu şaraplar için etiket üretmek ve evin adını şişelere vermek de bölge gelenekleri arasında. Bahçenin verimi bağlarla kalmıyor, zeytinyağı olarak da sofraya dönüyor. Casa Nova kendi zeytinyağını üreten bir Toscana evi örneği, tıpkı diğer pek çok evde olduğu gibi.

Villa di Francisci’nin Görkemi
Todi kentine yakın bir mesafade konumlanan Villa di Francisci ise, yine Alhadeff tarafından yapılan heyecan verici bir başka proje. Renovasyon yapılırken, yapının iki ana formunun tarihi yapısı korunmuş, orijinal ancak Todi kenti sakinlerinin alıştığı tarza uygun olarak rahatlık ve teknoloji de sağlanmış. Yıllar önce yağ değirmeninin yer aldığı bir zeytinyağı üretim atölyesi olarak hizmet veren bina, İtalya’nın pek çok dönemine ait tarihi dokular barındırıyor.

Modern ve Sanatsal Bakış İçiçe
Görsel ve mimari yapısına uygun olarak restore edilen yapı, modern yaşam düşlerini sanatsal bir bakış ile doğal olanla bütünleştiren iç mimar Jean Pierre Tortil tarafından dekore edilmiş. Evin terasında oluşturulan üstü kapalı mekán, açık havada yaz-kış oturma ve keyifli sofralar etrafında bir araya gelme imkánı tanıyor yaşayanlarına. Yemek bölümünün hemen önünde konumlanan teras, tüm doğaya yayılmış müthiş zeytin ağaçlarının kapısını açıyor misafirlerine. Heykelsi formlarıyla hayran kalacağınız dut ağaçları da yine bu terasta tüm ihtişamı, gururlu ve farklı duruşuyla kendini gösteriyor. Mekán, doğal ortamında yaşamına devam edebilsin diye, tüm bitki örtüsü restorasyon çalışmaları süresince korunmuş.

Dört cephesi uçsuz bucaksız yeşile bakan bu evler, İtalyan kırsal yaşamının sanatsal ve tarihi dokularını modern yaşam alanlarıyla birleştiriyor. Doğala yakın bir hayatın sınırlarını zorluyor. Yeşile sığınıp, artık yeşil yaşayıp, yeşile boyanacağınız, içinizde hep yeşili hissedip, yeşile dokunacağınız bir yaşam vaat ediyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.