Haberler

Çimento İthalatı Kolaylaşacak

Tarih: 9 Haziran 2006 Kaynak: Hürriyet
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son dönemde konut fiyatına olan taleple birlikte hızla yükselişe geçen çimento fiyatlarını durdurmak için Bakanlar Kurulu’nun ithalatı kolaylaştırıcı kararlar aldığını söyledi.

Sektör temsilcileriyle geçen hafta biraraya gelen Hükümet, çimento fiyatlarındaki artışı durdurmak için harekete geçti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çimento fiyatlarındaki artışı yerli piyasanın lehine dönüştürmek için tedbir aldıklarını söyledi. Buna göre ilk etapta ithal edilen çimentonun 28 gün olan test süresi 12-14 güne düşürülecek. Bütçeyle ilgili olmayan düzenlemeleri kendi yasalarına taşıyan tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki dünkü görüşmeleri çimento tartışmasına sahne oldu.

Bizans Fethedilirken CHP’li Akif Hamzaçebi, Rekabet Kurulu’nun üyelerine yönelik hükmün görüşülmesi sırasında sözü çimento fiyatlarındaki artışa getirerek, Rekabet Kurulu’nun bu artışa seyirci kaldığını savundu. Hamzaçebi, "Kurul üyesi bir kişiye özel yasa yapmak yerine, çimento sektöründeki karteli çökertmeye yönelik düzenleme getirilmeli" dedi. CHP’li Ali Kemal Kumkumoğlu "Çimento fiyatları artarken, kurul üyelerinin toplantı ve karar sayısıyla uğraşıyoruz. Bizans fethedilirken, yöneticiler meleklerin cinsiyetini tartışır gibi komediyle karşı karşıyayız" dedi.

Test Süresi Kısaldı: Bakan Yıldırım, geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda, çimento ithalatının kolaylaştırılmasına karar verdiklerini bildirdi. Yıldırım, "Temel sorun, Türkiye’nin deprem bölgesinde olması nedeniyle ithal edilecek ürünlerin kalitesinden emin olmamız. Teknik gerekliliklerden taviz verilmemesi için testlerin nakliye yapılacak limandan başlayıp, yol boyunca devam etmesi, test süresini kısaltacaktır" dedi. Yerli çimento üretiminin büyük kısmının yurtdışına ve özellikle Kuzey Irak’a satıldığını belirten Yıldırım, ihracat fiyatının yurtiçindekinden yüzde 40-50 daha ucuz olduğunu söyledi. Yıldırım, "Aldığımız kararlarla çimento fiyatı aşağı çekilmese de tırmanmayacaktır" dedi.

RK Fiyat Regülatörü Değil: Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak ise fiyatların piyasada belirlenmesi gerektiğini belirterek, kurulun bir, "Fiyat regülatörü" olmadığını bildirdi. Mevzuatın, bir ürünün fiyatının baskıyla oluşturulmasına izin vermediğine vurgu yapan Parlak, kamu otoritesinin fiyatların belirlenmesine etki etmesinin rekabete uygun olmadığını söyledi. Çimento soruşturmaları sonucunda biten beş dosyada yaklaşık 30 trilyon lira ceza kestiklerini belirten Parlak, bunun tahsil edilememesinin kararların etkinliğini zayıflattığını belirtti.

17 Fabrika Kurulacak: AKP’li Altan Karapaşaoğlu da özel sektör tarafından 17 çimento fabrikasının kurulmasına yönelik başvuru olduğunu belirterek, bunun önemli bir gelişme olduğunu bildirdi. Karapaşaoğlu bu fabrikaların altı aylık sürede kurulmasının mümkün olduğunu da vurguladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.