Haberler

Nerede o eski kuyruklar?

Tarih: 12 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Ayfer Yıldız, Kadife Şahin
Emlak - inşaat piyasası bir yandan baş gösteren durgunluğun etkisine girerken, bir yanda da sektörün inşaat tarafındaki kavga nedeniyle çalkalanıyor. Uzun durgunluk döneminden sonra, yeniden, özellikle de konut talebi ile harekete geçen inşaat sektöründe demirci, çimentocu ve müteahhitler arasındaki gerilim tırmanıyor.

Konut piyasasında ise geçen yıl ve bu yılın ilk aylarında zirve yapan 'eve hücum' hız kesmiş durumda. Maketler üzerinden kapış kapış giden konut projelerinde, piyasadaki dalgalanmalar sonucu yükselen faizlerin etkisi ile eski talep gözlenmiyor. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) izdiham yaratan projelerinin satış ofislerinde kuyruklar yok.

TOKİ'nin, Ankara-Eskişehir yolu üzerinde memurlar yönelik olarak projelendirdiği 4 bin 426 konuta gelen talep beklenenin çok altında kaldı. Satışa çıkarılan 676 konuta 450 civarında başvuru geldi. Kamu kuruluşlarından gelen örgütlü taleplere tahsis edilen 3 bin 700 konuta başvuru ise 200 civarında kaldı. TOKİ'den, 15 binden fazla 'sosyal konut' talep eden kamu çalışanları fiyatları 'yüksek' buldu.

İkinci elde hissediliyor
İstanbul'da satışa çıkardığı 2 bin 500 konut için 25 bin başvuru alan TOKİ'nin Halkalı'da yeni satışa çıkardığı 2 bin 480 konuta da beklenin ilgi olmadı. Kuruluş, başvuru koşullarını hafifleteceğini ve başvuru süresini de bir hafta uzattığını açıkladı. Eski projelerinde sattığının üç katı talep alan Kiptaş'ın Esenyurt projesine gelen talebin eskisi kadar yüksek olmadığı, Emlak GYO'nun mayıs ayı satışlarının da eskisi kadar canlı geçmediği belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan 6. Gayrimenkul Zirvesi'ne sunulan raporda, piyasanın lüks konuta doyduğu ve bu tip konutlarda fiyatların düşeceği tahmin edilmişti. Piyasalarda faizleri ve döviz kurunu tırmandıran son dalgalanma öncesi ortaya çıkan durgunluk belirtileri, dalgalanma ile birlikte arttı. Ancak durgunluğun ikinci el konut piyasasında daha çok hissedildiği belirtiliyor. Bazı konut şirketleri, talebin durgunlaşmasına karşı kârdan fedakarlık ederek yüksek faizin satışlarına etkisini azaltmaya, dolarla satılanlar zam yapmayarak talebi canlı tutmaya çılışıyor.

Yüksek faiz, zamlı maliyet
Projelerin ertelendiği, şirketlerin pazarlamayı güçlendirmek için satışları bünyeleri dışında projesyonel emlak pazarlama şirketlerine verdikleri ifade ediliyor. TOKİ, çimento fiyatlarındaki artış sonucu gerçekleşen Ankara zirvesi sonrasında inşaatları yavaşlatacağını açıklamıştı. 16 ayda proje bitiren kuruluş, teslimat sürelerini de 26 aya çekti. Emlak şirketlerinin en büyük zorluklarından biri de inşaat maliyetlerinde önemli bir yer tutan demir ve çimonto fiyatlarındaki yüksek artışlar. Konut şirketleri, yükselen faizin fiyatları yukarı çekmesini önlemeye çalışırken bir yanda da girdi fiyatlarındaki artışın maliyetlerde yarattığı baskı ile karşı karşıya kaldı. Bu gelişme sektörün taraflarını da karşı karşıya getirdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.