Haberler

Konut Sektörü Balon gibi Daha da Büyürse Patlar

Tarih: 12 Haziran 2006 Kaynak: Akşam
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, son yıllarda konut sektörünün balon gibi büyüdüğünü, daha da büyürse patlayacağını ileri sürdü. Koçoğlu, inşaat sektörünün birçok sektörü peşinden sürüklemesi nedeniyle ekonominin lokomotifi olduğunun tartışılamayacağını ancak, bu sektörde son yıllardaki büyümenin sadece konutta yaşandığını, bunun da zarar getirebileceğini söyledi.

Avrupa ile Fark Var
Mortgage sisteminin Avrupa ülkelerinde başarıyla uygulandığını vurgulayan Koçoğlu, 'Orada çalışanların ortalama 2-3 bin dolar maaş aldıkları, buna karşılık Türkiye'deki ücretlerin bunun yanında son derece komik kaldığı hesap edilmeliydi. Ödeyebilecek durumu olan da olamayan da ev hayaliyle konuta sarıldı' dedi. Koçoğlu, konut sektörünün tıpkı balon gibi büyüdüğünü, daha da büyümesi halinde patlayabileceğini, bu sıkıntıların mortgage sisteminin hazırlıksız uygulanmasından kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

Faizler Yükselişe Geçti
'Başlangıçta (başımı sokacak bir evim olsun) diye bu sisteme yönelenlerin yanı sıra yatırım yapmak isteyenlerin de gözdesi gayrimenkul oldu. Bugünkü tabloda, bankaların, ödemeler tıkandığı takdirde gelecekte en büyük emlakçı olacakları endişesini taşıyorum. Ben daha mortgage sistemi uygulanmaya başlamadan önce bunun sancılı olacağını söylemiştim. Çünkü, piyasadaki dengeleri arz-talep belirler. Talep birden artınca her yer konut oldu. Faiz indiriminde birbiriyle yarışan bankalar şimdi kredi faizlerini yükseltmeye başladılar. Bu sisteme ne halk ne de bankalar hazırlıklıydı. Bu sistemin daha birkaç yıl da uygulanamayacağı kanaatindeyim.' Koçoğlu, konutun ihtiyaç için alınmaktan çıkıp yatırıma dönüştüğünü, oysa yatırım amaçlı gayrimenkul satın almanın mevcut tabloda akıllıca iş olmadığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

TOKİ'nin Misyonu
İNTES Başkanı Koçoğlu, TOKİ'ye de değinerek, TOKİ'nin konut üretmek yerine ucuz arsa üretmesinin konut maliyetlerine bağlı olarak fiyatları düşeceğini, bunun da bu kurumun misyonuna daha uygun sonuçlar vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

İnşaatta Maliyet Tartışması
Çimentodaki fiyat artışlarının tartışıldığı inşaat sektöründe, taraflar, girdi maliyetleri konusunda da farklı rakamlar telaffuz ediyor. Çimentonun konutlardaki girdi maliyeti içindeki payı, resmi kaynaklar ve çimentoculara göre yüzde 4, Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) göre yüzde 6.5, müteahhitlere göre ise yüzde 8-10 düzeyinde. TOKİ yetkilileri, yapıları, tünel kalıp yöntemiyle inşa ettikleri için daha fazla beton kullandıklarını ifade ederek, betonun toplam maliyet içindeki payının yüzde 13, demirin yüzde 17, çimentonun yüzde 6.5 olduğunu bildirdiler. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre de bina inşasında işçilik maliyetinin yüzde 30.9, tesisat malzemelerinin 15.6, makinelerin 1.2 payı bulunuyor. Çimentonun da aralarında yer aldığı genel inşaat malzemeleri de toplam maliyetin yüzde 52.3'ünü oluşturuyor.

Çimentoda Üretim Arttı İhracat Azaldı
Türkiye'de çimento üretimi yılın üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 oranında artarken, ihracat ise iç talepteki artışa bağlı azaldı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre, Mart sonu itibariyla tamamı özel sektöre ait çimento fabrikalarından 7 milyon 934 bin 600 bin ton çimento elde edildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise üretim 7 milyon 248 bin 939 bin ton düzeyinde olmuştu. Buna göre söz konusu dönemde üretim yüzde 9.5, bir başka deyişle 685 bin 661 ton arttı.

Marmara Lider
Bu arada mart sonu itibarıyla üretilen çimentonun 1 milyon 467 bin 977 bin tonluk bölümü ihraç edildi. Geçen yıl aynı döneminde 1 milyon 789 bin 314 bin ton çimento ihraç edilirken, buna göre üç ayda iç piyasa talebinde meydana gelen artışa paralel çimento ihracatı 322 bin ton (yaklaşık yüzde 18) azaldı. İhracatın büyük bölümü Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki fabrikalardan yapıldı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.