Haberler

İnşaatta çimentonun payı, tartışma yarattı

Tarih: 12 Haziran 2006 Kaynak: Dünya
Çimentodaki fiyat artışlarının tartışıldığı inşaat sektöründe, taraflar, girdi maliyetleri konusunda farklı rakamlar telaffuz ediyor. Çimentonun konutlardaki girdi maliyeti içindeki payı, resmi kaynaklar ve çimentoculara göre yüzde 4, Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) göre yüzde 6,5, müteahhitlere göre ise yüzde 8-10 düzeyinde. Bu rakamların ortalama veri olduğu ve net bir rakam söylemenin mümkün olmadığını dile getiren taraflar, girdi maliyetlerinin, toplam maliyet içindeki payının, proje yapısı, bina tipi ve yerleşim bölgesinin özelliklerine göre değiştiğini belirttiler. Müteahhitler, aynı yüzölçüme sahip lüks ve ortalama iki konutun, toplam maliyet içinde çimento payının farklılık gösterdiğine de dikkati çektiler.

TOKİ konutları
TOKİ yetkilileri, yapıları, tünel kalıp yöntemiyle inşa ettikleri için daha fazla beton kullandıklarını ifade ederek, betonun toplam maliyet içindeki payının yüzde 13, demirin yüzde 17, çimentonun yüzde 6,5 olduğunu bildirdiler. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kullandığı dağılıma göre de bina inşasında işçilik maliyetinin yüzde 30,9, tesisat malzemelerinin 15,6, makinelerin 1,2 payı bulunuyor. Çimentonun da aralarında yer aldığı genel inşaat malzemeleri de toplam maliyetin yüzde 52,3'ünü oluşturuyor.

İşçilik, demir ve kereste de etkili
Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre, bina inşaatında en fazla harcama işçilik, demir, kereste ve çimento için yapılıyor. İş makineleri ile akaryakıt bu alanda fazla maliyet yaratmıyor. Yol yapımında ise maliyetin yaklaşık dörtte birini akaryakıt kalemi oluşturuyor. Nakliye harcamaları ve çimento kullanımı da büyük ölçüde artıyor. Çimento, görece olarak en fazla baraj yapımında kullanılıyor. Baraj inşasında ana kalemleri iş makineleri, çimento, demir, kum-çakıl, nakliye ve mazot oluşturuyor.

Koçoğlu: Konut, balon gibi, daha büyürse patlar
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörünün, birçok sektörü peşinden sürüklemesi nedeniyle ekonominin lokomotifi olduğunun tartışılamayacağını ancak, bu sektörde son yıllardaki büyümenin sadece konutta yaşandığını, bunun da fayda yerine zarar getirebileceğini söyledi. Koçoğlu, son yıllarda konut sektörünün balon gibi büyüdüğünü, daha da büyürse patlayacağını ileri sürdü.

İç talep arttı, ihracat azaldı
Türkiye'de çimento üretimi yılın üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında artarken, ihracat ise iç talepteki artışa bağlı azaldı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre, mart sonu itibari ile tamamı özel sektöre ait çimento fabrikalarından 7 milyon 934 bin 600 bin ton çimento elde edildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise üretim 7 milyon 248 bin 939 bin ton düzeyinde olmuştu. Buna göre söz konusu dönemde üretim yüzde 9,5, bir başka deyişle 685 bin 661 ton arttı. Bu arada mart sonu itibarıyla üretilen çimentonun 1 milyon 467 bin 977 bin tonluk bölümü ihraç edildi.

Geçen yılın aynı döneminde 1 milyon 789 bin 314 bin ton çimento ihraç edilirken, buna göre üç ayda iç piyasa talebinde meydana gelen artışa paralel çimento ihracatı 322 bin ton (yaklaşık yüzde 18) azaldı. Çimento ihracatının büyük bölümü Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki fabrikalardan yapıldı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.