Haberler

Antik kent Allianoi ödenek bekliyor

Tarih: 13 Haziran 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Hicran Özdamar
Antik dönemin sağlık merkezlerinden Allianoi'de, kurtarma kazılarının bu yılki bölümünün, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) maddi desteğini kesmesi nedeniyle başlayamadığı belirtildi. Kazı Başkanı ve Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş , Yortanlı Barajı'nın suları altında kalma tehlikesi bulunan kentteki kazılar için sponsor arayışında olduklarını belirtti.

Kazıya bugüne dek DSİ'nin destek verdiğini, ancak baraj çalışmalarının tamamlanması nedeniyle kurumun ödenek aktarmamakta haklı olduğunu belirten Yaraş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü'nden destek beklediklerini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde teknik elemanların kent için bir komisyon oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, ''Komisyonun raporunu bekleyeceğimiz için bu yıl kazı yapabilmemiz çok zor gözüküyor. Bakanlık, Allianoi'nin nasıl korunacağının belirlenmesi için bu komisyondan rapor istedi. Bu komisyon da 6 aydır çalışıyor. Ancak şu ana kadar bir sonuç alınmadı. Allianoi'de ciddi bir kazı yapılması gerekiyor. Eğer bu yıl kazı yapılmazsa büyük bir zaman kaybı yaşanacak'' dedi.

Bakanlığa, kente ilişkin projelerini sunduklarına ve kazı ruhsatı aldıklarına değinen Yaraş, sponsor arayışında olduklarını söyledi.

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Truva Folklor Derneği'nin bazı belediyelerle birlikte kent için 16 Haziran 2006 tarihinde saat 19.30'da, Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde bir gece düzenleyeceğini bildiren Yaraş, bu etkinlikte sağlanacak gelirle kazıya başlayabileceklerini söyledi.

Yortanlı Barajı'nın gövdesindeki kazı ve dolgu inşaatı 1995'te İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun verdiği izinle başladı. Barajın içinde kalan tarihi kalıntıların kurtarılması için Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri (DSİ) arasında 11 ek protokol imzalandı.

Protokoller çerçevesinde DSİ kalıntılar için 3 trilyona yakın kaynak ayırdı. Bu süreçte kazı grubu, 1998'den daha sonra bölgedeki Allianoi Termal Kalıntıları üzerinde geniş kazı çalışması yaptı. Bu çalışmalarda birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. Yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nda, koruma kurulunun 2001 ile 2005 yıllarında verdiği farklı kararlardan dolayı su tutulmuyor.

2001'de İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, söz konusu antik yerleşimin baraj gölü dışına çıkarılmasını kararlaştırırken 2005'te de alanın dünya mirası literatürüne girebilecek nitelikte korunması gerekli kültür varlığı olduğu vurgulandı ve çözüm bulununcaya dek su tutulmaması istendi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.