Haberler

Konut kredisinde 'İsviçre' akımı

Tarih: 13 Haziran 2006 Kaynak: Akşam
Faiz oranının diğer döviz cinsi kredilere göre daha uygun olması bu kredilerin cazibesinin artıran en önemli unsurların başında geliyor. Dolar ve euroda aylık yüzde 0.65 civarında olan kredi faizleri İsviçre Frangı'nda aylık yüzde 0.40'lara düşüyor. Türk bankacılık sektöründe YTL cinsinden toplam konut kredileri hacmi Merkez Bankası'nın 2 Mayıs 2006 tarihli verilerine göre, 19.6 milyar YTL civarında. 1.1 milyar YTL de dövize endeksli konut kredisi kullandırılmış. Toplam hacme bakıldığında döviz kredilerinin ağırlığı oldukça düşük. Bankacılara göre, faizler ve kurlardaki dalgalanmanın ardından kredi hacminin de daralması söz konusu. Gerileme beklentisi henüz rakamlara yansımasa da, konut üreticileri ve bankalar işbirliği içerisinde çeşitli stratejiler geliştirerek talebi canlı tutmayı amaçlıyor.

Konut üreticileri gazetelere tam sayfa ilanlar vererek 'Faizleri ve kurları dondurduk' sloganları ile tüketiciye çağrıda bulunurken, bankalar da yeni ürünlerle tüketicinin karşısına çıkıyor.

Faiz Oranı Düşük
BankEuropa'nın ardından İsviçre Frangı cinsinden konut kredisi kullandıran Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, kullandırdıkları kredilerin yüzde 2.1 milyar YTL kredinin yüzde 95'inin YTL kredilerden oluştuğunu, dövize endeksli kredilerin ise portföylerinde yüzde 5'lik bir paya sahip olduğunu söyledi. Erbil, dövize endeksli krediyi tercih edenler açısından İsviçre Frangı'na endeksli konut kredisinin oldukça cazip olduğunu aktardı: 'Yabancı para kredilerin faizleri ilgili para birimindeki ülkelerin faiz oranları ile belirlenir. Yani euro Avrupa Merkez Bankası'nın, dolar Amerikan Merkez Bankası'nın faizlerine paralel. İsviçre Frangı da İsviçre Merkez Bankası'nın faizlerine paralel.'

Gelirinize Uygun Kredi Kullanın
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, döviz cinsi kredilerde faiz oranı kadar kurdaki dalgalanmaların da önemli olduğuna işaret ederek tüketicilere bazı önerilerde bulundu: 'Faizi dikkate aldığınız zaman İsviçre Frangı'nın oranı diğer para birimlerine göre düşük. Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde en fazla krediler İsviçre Frangı cinsinden kullandırılıyor. Çünkü İsviçre Frangı'nın faizi en düşüktür. ABD doları aylık 0.65 aylık, euro da 0.50 İsviçre Frangı'nda oran 0.40'lara düşüyor. Dolayısıyla olumlu bir algılama yaratıyor. Ancak benim önerim tüketici hangi para cinsinden kredi kullanacağına şöyle karar versin. Geliri YTL ise YTL, euro ise euro cinsi kredi kullansın. Onun haricinde yapılan her şey spekülasyondur.'
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.