Haberler

Ankara'da bir 'simge' bina yıkılıyor

Tarih: 15 Haziran 2006 Kaynak: Radikal
Başkent Ankara'nın 1929 yılından itibaren 69 yıl boyunca havagazı ihtiyacını karşılayan Maltepe Havagazı Fabrikası ve Elektrik Santralı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkılmaya başlandı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla sit alanı içine alınan santral binası, uzun yıllardır bakımsızlığa terk edilmişti.

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Nimet Özgönül, tarihi havagazı fabrikasının korunması gereken bir kültür ve tabiat varlığı olduğunu belirterek, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin fabrikanın yıkımına başlamakla suç işlediğini savundu.

'Tehlike yaratıyordu'
Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgilere göreyse, Koruma Kurulu kararıyla fabrikanın bulunduğu alan, sit alanı olmaktan çıkarıldı. Binanın yıkım işlemi de bu kararın ardından belediye meclisinin onanıyla başlatıldı.
Havagazı binasının 'eski ve bakımsız' bir bina olduğunu söyleyen yetkililer, giderek çürüdüğünü, kontrollü yıkılmasaydı ileride istenmeyen kazalara neden olabileceğini savundu.

Fabrikanın yıkılmasının bu yıl ilk defa gündeme gelmediğini ileri süren belediye yetkilileri, binanın SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın belediye başkanı olduğu dönemde de yıkılmak istendiğini söyledi.

Suç duyurusu
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Yeşim Uysal da binanın yıkılması amacıyla önceki yıllarda da girişimlerde bulunulduğunu doğruladı, ancak "Bu girişimler üzerine İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. İdare Mahkemesi, binanın yıkılmaması yönünde karar verdi. Bu karar, havagazı fabrikası tescilli bir yapı olduğu için değil, tarihi değeri olduğundan alınmıştır. Kamu yararı söz konusudur" diye ekledi. 'Ankaram Platformu' üyeleri de dün savcılığa suç duyurusunda bulundu ve Koruma Kurulu'nun üyelerini Onur Kurulu'na sevk etti.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.