Haberler

Konut sektörünün geleceği

Tarih: 16 Haziran 2006 Kaynak: Tercüman Yazan: M. Hüseyin Bilgin
Son yılların en gözde sektörlerinden biri inşaat. Birçok sektörü peşinden sürükleyen bu sektör, iki yıldır ekonomideki büyümenin de lokomotifi durumunda. Adeta bir patlama var sektörde. İstanbul başta olmak üzere birçok kentin her tarafında inşaatlar yükseliyor. İşten anlayan da, anlamayan da inşaat yapıyor. Yapılan inşaatların çoğu konut. Dolayısıyla inşaat sektöründeki hareketliliğin arkasında, konut piyasasındaki canlılık var. Gerçekten de, iki üç yıldır konut talebi patlamış durumda. Konut talebinin patlamasının nedeni ise konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ve vadelerin uzaması.

Mortgage hayali
Ekonomide, özellikle mali piyasalarda sağlanan göreli istikrarın da, konut talebinin artışında etkili olduğu kesin. Konut talebinin artışında rolü olan bir diğer faktör de, mortgage beklentisi. Yasası bir türlü çıkmayan mortgage, birçok insana ev sahibi olma hayali yaşattı. Artan, neredeyse patlayan konut talebiyle birlikte, hem konut fiyatları uçtu, hem de inşaat sektörü canlandı. Aşırı oranda artan fiyatlar, sektörde çok yüksek karların oluşmasına yol açtı. İşten anlayanın da, anlamayanın da inşaat yapmasının, her tarafta inşaatların yükseliyor olmasının nedeni, işte bu yüksek karlar. Fakat bu süreç, fazla uzun sürmedi. Sanayicilerin, ihracatçıların bile gayrimenkul yatırım şirketleri kurup, inşaat ve dolayısıyla konut işine girdikleri bir anda, sektörde işler bozulmaya başladı. Önce maliyetlerdeki artış inşaatçıları zorladı. Sonra mali piyasalardaki malum dalgalanma geldi.

Zor günler
Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın en olumsuz sonucu, faizlerin yükselmesi oldu. Bu ortamda, konut kredisi faiz oranları da hayli yükseldi. Bir ayda neredeyse ikiye katlandı. Faiz oranlarındaki artış ve dalgalanmayla birlikte piyasalara istikrarsızlığın hakim olmaya başlaması, konut talebini önemli ölçüde azalttı. Konut piyasasında durgunluğa yol açtı. Aslında, konut kredisi faiz oranları yükselmeseydi bile, konut talebi muhtemelen azalacaktı, en azından yavaşlayacaktı. Konut talebi önemli ölçüde doyuma ulaşmıştı çünkü. Yani, konut alabilecek gücü olan almıştı zaten. Dolayısıyla, sektörde bir durgunluk kaçınılmazdı. Faizlerin yükselmesi, kuşkusuz bu durgunluğun şiddetini daha da artıracak. Şimdi yapılan inşaatların 1, 1.5 yıl sonra biteceğini varsayarsak, konut arzının önümüzdeki yıl patlayacağını söyleyebiliriz. Kanımca, bu arzı karşılayabilecek bir talep yok. Şartlar ne olursa olsun, böyle bir talebin olma ihtimali düşük. Dolayısıyla, inşaat ve konut sektörünü zor günler bekliyor. Bu süreçte, konut fiyatlarının düşme ihtimali de var. Mali yapısı sağlam olmayan inşaat şirketlerinin batma ihtimali de!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.