Haberler

Gazprom St. Petersburg'da 600 milyon dolarlık gökdelen inşa edecek

Tarih: 16 Haziran 2006 Kaynak: Referans
Rus doğalgaz tekeli Gazprom St. Petersburg kentinde 600 milyon dolara ofis binası inşa etmeyi planlıyor. Bu proje modern Rusya'nın en hırslı projelerinden birisi olarak kabul ediliyor. Gazprom CEO'su Aleksey Miller önceki gün Reuters'a yaptığı açıklamada mali bütçesi 600 milyon doları aşması beklenen ve yüksekliği 300 metreye ulaşacak olan bine projesi için şu anda yedi mimarla görüşmeler yapıldığını belirtirken St. Petersburg Valisi Valentina Matyivenko da projeyi kim kazanırsa kazansın bu binanın süper bir proje ve baş yapıt olacağını söyledi. Matyivenko'ya göre dünyanın en büyük doğalgaz şirketinin kente yatırımı yalnızca bir gökdelen inşasının ötesine geçecek ve çok daha büyük bir değer kazanacak.

Gazprom yönetiminin aldığı bu karar azınlık hissedarlarının şirketin ana faaliyet alanları dışında harcamaların kısılmasını istediği bir deneme denk geldi. Azınlık hissedarları son zamanlarda Gazprom yönetimini harcamalarını artırdığı gerekçesiyle sık sık eleştiriyor. Yat klüpleri, ahırlar ve domuz çiftlikleri gibi alanlara yapılan harcamalar bu eleştirilerin odak noktasını oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı da önümüzdeki on yıllık dönemde doğalgaz taleplerinin dev boyutlara varacağı ve Gazprom'un bu talepleri karşılamakta zorlanabileceği gerekçesiyle üretimi artırmaya yönelik yatırımlara odaklanmasını istiyor. Ancak dünyanın en büyük doğalgaz şirketi olan Gazprom'un CEO'su Miller, bu eleştirileri şirketin hızla büyüdüğü ve daha fazla yeni büroya ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek yanıtlıyor. Miller'a göre büroları artırmaya yönelik çalışmalar aslında şirketin ana varlıklarına yatırım yapmak anlamına geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarihi St. Petersburg kentinin gelişimine büyük bir önem veriyor. Bu nedenle birçok firma son dönemlerde merkezlerini bu kente taşıyor. Yeni büro St. Petersburg'un tarihi merkezinden uzunlukta olacak. Ancak Neva Nehri üzerindeki bazı köprülerden görülebilecek. Matviyenko ve Miller en iyi mimarlarla çalışıldığını belirterek, binanın bölgenin genel görünümünü bozmayacağını ve kentin zaten çirkin bir görünüme sahip olan sanayi bölgesinin yenilenmesine yardımcı olacağı konusunda garanti verdiler. Bu mimarlar arasında Dubai'deki Capital Towers'ı projelendiren Rem Koolhas ve Berlin'deki Allianze Arena stadını inşa eden Swiss Herzog and De Meron şirketi de bulunuyor.

Yıllık geliri 50 milyar doları aşan ve Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının dörtte birini karşılayan Gazprom'un piyasa değeri geçen ay 300 milyar doları aşmış ve bu rakam Rus doğalgaz devinin dünyanın en büyük şirketleri sıralamasındaki üçüncülüğünü pekiştirmişti. Bu listede Gazprom'un üzerinde ABD'li petrol devi ExxonMobile ve General Electric yer alıyor. Gazprom'un bir diğer özelliği de Rusya'nın uluslararası siyasetinde kilit rol oynayan bir kuruluş olması. Ocak ayında Ukrayna ile yaşanan doğalgaz krizi bu şirketin uluslararası dengeleri nasıl etkilediğini ortaya koydu. Ukrayna'nın kendine ait olmayan doğalgazı aldığı gerekçesiyle vanaların kısılması bazı Avrupa ülkelerine giden gazda kısa bir süre için azalmaya yol açmıştı. Avrupa Birliği üyesi ülkeler bu olaydan sonra enerji kaynaklarını çeşitlendirme arayışına girerken, ABD de bölgede Rusya'ya alternatif oluşturacak petrol ve doğalgaz boru hatlarının daha etkin bir şekilde kullanılması ile ilgili çalışmalarını hızlandırdı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.