Haberler

MoMA

Tarih: 16 Haziran 2006 Yazan: Emine Merdim Yılmaz


Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi
Atriyum

1929 yılında açılan Museum of Modern Art ya da en bilindik adıyla MoMA zaman içinde koleksiyonlarını sergilemek ve eğitim programları için daha büyük ve daha esnek mekanlara ihtiyaç duymaya başlamıştı. Yeni bina yapılmadan önce aynı anda koleksiyonlarının sadece %10’unu sergileme imkanı bulunurken, eserlerin büyük bir kısmı ise sergilenemiyordu.

Yeni Müze Binası
Bilindiği üzere MoMA’nın yeni binası için 1997 yılında Tod Williams, Bernard Tschumi, Rafael Viñoly, Yoshio Taniguchi, Steven Holl, Rem Koolhaas, Pierre de Meuron, Dominique Perrault, Billie Tsien, Toyo Ito, Wiel Arets’in katılımıyla bir charrette yapılmış bu yarışta ipi göğüsleyen isim Japon mimar Yoshio Taniguchi olmuştu. 1997 yılında charette ile başlayan süreç binanın inşası ile birlikte 7 sene sürmüştü.



Yeni binanın inşası süresince Manhattan’daki MoMA kapatılarak Cooper, Robertson & Partners tarafından eski bir fabrikadan dönüştürülen Queens’teki geçici binasına taşınmıştı. Müze 2002-2004 yılları arasında geçici binasında hizmet verdikten sonra 2004 yılının Kasım ayında kapılarını ziyaretçilerine yeniden açtı.

İki ayrı binadan oluşan yeni müzenin ilki sergi galerisi, diğeri ise eğitim ve araştırma merkezini kapsıyor. Bu iki binanın arasında ise çevredeki yüksek binaların arasında az da olsa nefes alma imkanı sunan heykel behçesi yer alıyor.

53. ve 54. Cadde’den iki ayrı girişi bulunan binanın cephesinde, mimar içerideki şeffaflığın aksine renk olarak siyah rengi malzeme, olarak ise cam ve graniti tercih etmiş. 53. Cadde üzerinde bulunan Philip L. Goodwin ve Edward Durell Stone tarafından 1939 yılında tasarlanan müzenin ilk kalıcı binası olarak inşa edilen kısım, Philip Johnson’ın 1964 yılında yaptığı ek ve 1984 yılında Cesar Pelli tarafından Müze kulesi Taniguchi’nin tasarımı ile entegre olmuş.

Taniguchi’nin tasarımında yenilenen ve yeni yapılan alanların büyüklüğü 58.527 m²’ye yani önceki kapasitesinin iki katına, müzenin toplam sergileme alanı ise 7.896 m²’den 11.612 m²’ye çıkmış. Galerilerin ortasında yer alan 10.2 metre yüksekliğindeki atriyumun doğal ışığın binanın için süzülmesine imkan veriyor.

İlk açıldığı yıllarda herkesin modern sanatı anlaması ve sevmesi için bir eğitim enstitüsü olarak kurulan müze yeni binasıyla eskiden olmadığı kadar bu hizmeti verebiliyor. Eğitim ve Araştırma Merkezi olarak tasarlanan ikinci bina bu işler için 5 kat daha fazla alan sağlıyor. Bina içinde oditoryum, kütüphane ve arşiv de bulunuyor. Modern sanatın sevilmesi ve daha anlaşılır kılınması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında müzeyi ziyarete gelen öğrenciler öğretmenleri ve rehber eşliğinde resimleri başında oturarak daha iyi anlama imkanı buluyorlar.


Heykel Bahçesi

Müzenin zemin katında karşılama lobisi, MoMA Store ve heykel bahçesi ile manzaralı kafe, diğer katlarında ise modern sanat, mimari ve tasarım, resim ve heykel galerileri yer alıyor. Müzenin 6. katı yani en üst katı özel sergilere ayrılmış.

Mimarlık ve Tasarım Bölümü
Müzenin Mimarlık ve Tasarım Bölümü 1932 yılında müzenin yöneticisi Alfred H. Barr ve müzenin ilk küratörü olan Philip Johnson tarafından kurulmuş. Bu bölümde Art Nouveu, Bauhaus, savaş sonrası İtalyan Tasarımı, Amerikan Modernizm’i gibi pek çok akımdan örnekler sunan endüstriyel objeler, garafik tasarım, mimari eserler bulunuyor.


Mimari Çizim Koleksiyonu

Mimari koleksiyonda 1.900 model, çizim, Mies Van der Rohe’nin 18.000 çizimi bunun yanında Frank Loyd Wright, Philip Johnson, Frank Gehry, Rem Koolhaas gibi geçmişin ve günümüzün önemli mimarlarının eskizleri, tasarım koleksiyonunda 3.600 obje, grafik koleksiyonunda 4.400 tipografik eser, poster, metin ve imaj yer alıyor.

Müzenin ziyaretçilerini dünyanın dört bir yanından gelen oldukça fazla sayıda tasarım meraklıları oluşturuyor. Sadece galerilerdeki koleksiyonu izlemek için değil, müzenin mağazasından alışveriş yapmak ya da kafesinde soluklanmak için kalabalığı göze almak gerekiyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.