Haberler

Boğaz'da Marmaray için dev operasyon

Tarih: 19 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Şenol Demirci
Boğaz'ın güçlü akıntısı yüzünden, Sarayburnu ile Üsküdar arasında sualtından raylı sistem geçişini sağlayacak Marmaray Projesi'nde bazı önemli değişiklikler yapıldı. Tüpgeçidi yapacak olan Japon Taisei firması, Boğaz'ın üst akıntısının 7.5 kilometre, alt akıntısının ise 3.7 kilometre hızla aktığını, bu hızın da tüp tünellerin yerleştirilmesinde görev alacak derin su dalgıçlarının çalışmasını engelleyeceğini belirledi. Bunun üzerine dalgıçlı montajdan vazgeçilerek, uydudan alınan verilerle çalışan Global Pozisyon sistemi (GPS) devreye sokuldu. Tüplerin yerleştirileceği koordinatları uydu sistemi belirleyecek.

11 tüpten 6'sına başlandı
İlki eylül ayında denizin 60 metre altına indirilecek tüp tünellerin inşası ise hızla sürüyor. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları'nın (DLH) Tuzla'daki tersanelerinde yapımı süren tüplerden ilki suya indirildi. İkincisinin suya indirilmesi ise hava şartları nedeniyle ertelendi. Yetkililer, iki tüpün tersanedeki çalışmasının bittiğini, dört tüpün ise montajının sürdüğünü bildirdi. Denize indirilen tüplerin rıhtımda da üst kısmı ve iç donanımı tamamlanıyor. Bitirildiğinde 18 bin ton ağırlığında olacak ilk iki tüpün şu anki ağırlığı yaklaşık 12 bin ton. DLH Makine İkmal Bakım Başmühendisliği'nde inşa edilen tüplerin uzunluğu 98.5 ile 135 metre arasında değişiyor. Proje mühendisleri, çift taraflı akıntının bulunduğu Boğaz'daki çalışmaların işin en zor kısmını oluşturduğunu, bu nedenle dünyanın gözünün buradaki çalışmalarda olduğunu belirtiyor.

Montajı robotlar yapacak
Tuzla'da imal edilen tüp tüneller, deniz seviyesine kadar batırıldıktan sonra mavnalarla (güvertesiz büyük tekne) çekilerek, İstanbul Boğazı'na getirilecek. Boğaz'ın 60 metre altına yerleştirilecek olan tüp tüneller, içine su alınarak batırılırken, çoklu ışın demetleri ve ultrasondan da yararlanılacak. Zemine indirilen 11 tüpün birbirine montajını ise robotlar yapacak. 77 kilometrelik Marmaray Projesi'nin bin 400 metresinin inşası deniz dibinde olacak. Yetkililer, tüplerin batırılması işleminin 2008'de bitirilmesinin beklendiğini söyledi.

76 kilometrelik demiryolu hattı
Marmaray projesi, Avrupa yakasındaki Halkalı ile Asya yakasındaki Gebze'yi kesintisiz demiryolu sistemiyle birbirine bağlayacak. Banliyö hattı Kazlıçeşme'de yeraltına girecek, yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek Üsküdar'a bağlanacak, Söğütlüçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak. Toplam 76 km uzunluğundaki demiryolu hattını içeren proje 4 bölüm halinde yürütülüyor. Projenin 2. aşaması olan Demiryolu Boğaz Tüpgeçiti inşaatını 2 Japon ve 2 Türk firmasınca oluşturulan TKGN Ortak Girişimi yürütüyor.

Tüp tüneller nasıl batırılacak
Tüp tünel, İstanbul Boğazı'nda dört uç noktasından, demir atarak sabitlenmiş mavnalara bağlanacak. Global Pozisyon Sistemi aracılığıyla uydudan tüplerin yerleştirileceği koordinatlar belirlenecek. Ardından dört ucuna GPS yerleştirilmiş tüpler, içindeki pompa sistemi aracılığıyla su almaya başlayacak. Tüpler su aldıkça yavaş yavaş batacak. Tüplerin dört bir yanına yerleştirilen kameralı vericilerle tüm hareket detaylarıyla izlenecek. Sapma olursa anında belirlenip dört tarafına bağlanmış halatlarla manevra yaptırılacak. Yaklaşık 60 metre indirilen tüp tüneller daha önceden hazırlanmış zemine yerleştirilecek. Daha sonra uzaktan kumandalı robotlar zeminde montajı yapacak. Montaj bitince tüpün içindeki pompa sistemi yeniden çalıştırılıp batmaya yarayan su tahliye edilecek. 11 tüp aynı yöntemler izlenerek batırılacak ve robotlar aracılığıyla birbirine monte edilecek. Bu işlemin her biri yaklaşık 10 saat sürecek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.