Haberler

Restorasyon skandalı

Tarih: 17 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Ramazan Yavuz
Diyarbakır'ın mimari yapısı, kitabeleri ve kabartmalarıyla günümüze kadar gelen 5.5 kilometre uzunluğundaki 2 bin yıllık surlarının aslına uygun restore edilmediği, son olarak Milli Emlak tarafından kiraya verilen 9 no'lu burçtaki onarımda da büyük hatalar olduğu ortaya çıktı. Burç restorasyonundaki hatalar için Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden yardım istendi. Bazı bölümleri yer yer yıkılmaya başlayan 5.5 kilometre uzunluğundaki surlarda 3 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları, Yerel Gündem 21'in hazırladığı 'Hatalı Onarım Raporu' üzerine Valilik kararıyla durduruldu.

Raporda, surlarda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında bir çok bölümün aslına uygun yapılmadığı, özellikle makineyle kesilen bazalt taşlarının beyaz renge dönüştüğü için çirkin bir görüntü yarattığı belirtildi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden teknik bir heyetin inceleme yapmasını istedi. Müdürlük ayrıca Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na da başvurarak, 9 no'lu burçla ilgili projenin doğru olmaması halinde de çalışmaların durdurulmasını istedi.

Restorasyonu bilen yok
Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksu "Raporlarda, çimento kullanılmış olabileceği yer alıyor. Dinlenmiş kireç kullanılması gerekiyor" dedi. Göksu, "Geçmişte de elle işlenmesi gereken bazalt taşları, makinelerden çıkarılıp tek kalıp halinde surlara yerleştirildi. Kimsenin restorasyonun nasıl yapılacağını bilmemesi de büyük sorun" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.