Haberler

Amerikalı Mimarlardan Meksika Sınırı İçin Öneriler

Tarih: 19 Haziran 2006 Kaynak: New York Times Yazan: William L. Hamilton Çeviren: Emine Merdim Yılmaz


Eric Owen Moss’un Önerisi
İmajlar: New York Times

Komşuyla sorununuz mu var? Çit örmeyi deneyin. Eğer işler iyi giderse, çitte takılır, sohbet edersiniz.
İki ülke arasındaki sınır hakkındaki düşünce genellikle bu değildir ve bu tarz engeller onların kaba amaçlarını kolaylıkla maskeleyemez. Birleşik Devletler ve Meksika arasında 3218 km’lik sınırda yapılması planlanan bariyer ulusal güvenliği sağlamak ve yasadışı girişleri engellemeyi amaçlıyor.

Senato 595,33 km, Beyaz Saray 1123 km uzunluğunda bir bariyer yapılmasını istiyor. Hatta Bush, yüksek teknolojik unsurlar –sensör, uzaktan kumandalı uçak, uydu-içeren geçici tedbir tasarlamaları konusunda askeri yüklenicileri davet bile etti.

New York Times; bu durum üzerine 13 mimar ve kentsel tasarımcıdan sınırda bir “çit” tasarlamalarını istedi. Birkaçı politik konularda kararsız kalmayı isteyerek teklifi reddetti. New York’lu Diller Scofidio & Renfro’dan Ricardo Scofidio ise “Bunu tasarlamak çok saçma. En iyisi bunu güvenliğe ve mühendislere bırakmak.” dedi. Başvuran 5 kişiden 4’ü geleneksel bir bölünme yerine, sınır gibi olmayan, iki taraftan da görülebilir daha yaratıcı bir bütünleşme önerdiler.

Sınır için Öneriler
New York’lu kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı firması Field Operations’tan James Corner, anıtsal bir bariyer yerine ikinci bir amaca da hizmet eden bir öneri sundu. Sınırı güneş enerjisi toplama şeridi olarak düşünüyor. “Üretken ve sürdürülebilir teşebbüs bölgesi” olarak adlandırdığı yere kuzeydeki endüstriyi çekerek güneyde iş alanı oluşturmayı amaçlıyor.
New York’taki Architecture League’in yöneticisi ve Tsao & McKown’ın ortağı Calvin Tsao da yaptığı tasarımında sınırda küçük şehirler kurarak girişimci bir bölge oluşturulduğu, şehirlerin geliştirildiği takdirde, gece uzaydan bile görülebilecek bir ışık sınırı oluşacağını söylüyor.


Field Operations/James Corner'ın Önerisi

Los Angeles’li mimar Eric Owen Moss’un ışıktan işaret kulesi ile sınırı daha belirgin kılıyor. Tasarımında ışıklandırılmış camdan kolonlar ile bir arkad oluştururak akşamları sosyal bir ortam yaratıyor. Moss tasarımını “Bir üçüncüye liderlik eden kültürler arasında birşey yapmak. İki kültürün kaynaşmasını kutlamak” olarak açıklıyor.

Meksikalı mimar Enrique Norten, sınırda yapılacak çite ayrılan bütçenin otoyolları da içeren altyapı sistemlerinin inşa edilmesinde kullanılmasını öneriyor. Çit gibi geçici bir çözüm yerine bölge için uzun dönem planı yapılmasını söylüyor. Dünya Kupası’nı takip etmek için Almanya’da bulunan Norten konuyla ilgili görüşlerini “Avrupa’ya bakın, neler oluyor? 10 yıl önce İspanya sınır ülkesiyken şimdiyse büyük bir topluluğun parçası,” örneğini vererek bitiriyor.


Antoine Predock'un Önerisi

Albuquerque’li Antoine Predock demateryalize olmuş çit önerisini “çöldeki serap” gibi bir fiziksel duvar tasarımı olarak açıklıyor. Parçalanan kayalar önce yere seriliyor, ısınan havanın etkisiyle zeminden yukarı kalkmış gibi görünüyor. Sanki çölde ısından havayla objelerin havada asılı durması yani serap gibi. Predock tasarımıyla ilgili “Duvarın maddiliği ile ilgili bir karmaşa. Bu sınırı geçmek isteyenlerin hevesini kıracak,” açıklamasını yapıyor.

Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.