Haberler

Haydarpaşa Garı tarihe karışıyor

Tarih: 20 Haziran 2006 Kaynak: CNN Türk Yazan: Göksel Özköylü

Haydarpaşa Garı, bölge SİT alanı ilan edilmesine karşın tarihe karışıyor. Haydarpaşa Garı ve çevresi, 'Dünya Ticaret Merkezi ve Kruvaziyer Liman' projesiyle yapılaşmaya açılıyor.

Eski Türk filmlerinde Anadolu'nun bir köşesinden bavulunu kapıp İstanbul'a gelenler, gözlerini ilk burada açar...

Gerçekte de durum çok farklı değil. Pek çok kişi için denizle ilk buluşma anı Haydarpaşa Garı'nın önünde gerçekleşir. Ancak bu görüntüler eski film karelerinde kalacak gibi...

Haydarpaşa Garı ve çevresini de içine alan 1 milyon 300 bin metrekarelik alanın 'Dünya Ticaret Merkezi ve Kruvaziyer Liman' adı altında yapılaşmaya açılması, çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşlarını biraraya getirdi.

Gar, otel olacak
Plana göre, Haydarpaşa Garı otele, Kadıköy ve Harem'i de içine alan sahil kesimi de yat limanı ve marinaya dönüştürülecek.

Bu alan üzerinde yaklaşık 4 milyon metrekarelik inşaat yükselecek. İstanbul Metropolitan Plan Bürosu, siyasal çevrelerce verilen bu kararı plana işleme yolunu tercih etti.

Oysa bu mekan İstanbul'un kimliğiyle özdeşleşmiş durumda. Mimar Prof. Hande Suher, Haydarpaşa Garı'nın önemini şu sözlerle anlatıyor:

"Anadolulu'nun gelip denizi ilk gördüğü yer. Denizi görmüyor daha önce. Buraya gelip burada görüyor. Denize ayağını basıyor, vapura binip karşıya geçiyor. Yani simgesel olarak bazı olaylar onun zihninde yer etmiştir. İstanbul'u ona sevdiren öğeler olmuştur. Bu öğeleri kaldırdığımız vakit ortak paydalarımız tükeniyor. Bunlar tükendiği vakit, yabancı bir kentte yaşıyor olacağız. Yabancı bir ölçek, yabancı bir işlev."

Mayıs ayında SİT alanı ilan edilmişti

Haydarpaşa Garı'nı da içine alan bölge 3 mayıs 2006'da tarihi ve kültürel SİT alanı ilan edilmişti.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi üyesi Mücella Yapıcı, "bu çok önemli bir karar. UNESCO bu yılı 'endüstri mirası' yılı ilan ettirdi. Ve endüstri mirası olarak AB ve UNESCO'nun öncelikli alanları garlar, tersaneler ve fabrikalar" diyor.

Alınan SİT kararı, yetkili organlara henüz iletilmedi. Karar uygulanırsa, hem Haydarpaşa Garı'nın Marmaray nedeniyle fonksiyon yitimi söz konusu olmayacak, hem de Marmaray tarihi garı destekleyecek biçimde hayata geçirilecek ve bina otel olmayacak.

Bu gerçeğe karşın proje tüm hızıyla sürüyor. Mimarlar Oası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, "Alman Boes firması tarafından yap-işlet-devret modeliyle bu projeyi gerçekleştirmek istemektedir. Bunun yerli ayağı ise Çalık İnşaat olarak bilinmektedir" diyor.

Mimarlar Odası'nın başını çektiği 'Haydarpaşa Dayanışması' ise bu gelişmeler karşısında yetkilileri SİT kararının gereğini yerine getirmeye çağırıyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.